Madeleine och Victoria tog nya stilpoäng på kungens Nobelmiddag

Madeleine-och-Victoriapg

Victoria och Carl Philip hade kul.

Victoria och Carl Philip hade kul.

Dagen efter den stora Nobelbanketten bjöd kungaparet pristagarna på traditionsenlig middag.

Hela kungafamiljen deltog liksom prinsessan Madeleines fästman Jonas Bergström. Det var premiär för honom och han såg lika stilig och avslappnad ut som dagen innan vid Nobelbanketten. Nu gled han in i Karl den XI:s galleri arm i arm med sin strålande vackra Madeleine.

Om Victoria vann ”skönhetsslaget” mellan systrarna i går, kammade lillsessan hem segern denna afton med knapp marginal. Modemedvetna Madeleine var lika uppiggande som en italiensk dessert. I en chokladgräddig ”tiramísu-brun” klänning och det blonda, lockade håret prydligt uppsatt var hon vansinnigt vacker. Och med sin älskade vid sin sida sprakade hon av lycka.

Som dynamit…

Även kronprinsessan var som en Alfred Nobel-dynamit och fotoblixtarna fullkomligt exploderade när hon gled in till middagsbordet eskorterad av frackklädde prins Carl Philip. Victorias kreation glänste under de tunga kristallkronorna på slottet. Hon var uppspelt och glad, trots att hon återigen fick gå på supé utan sin fästman.

Daniel Westling kommer inte av samma skäl som vi angivit tidigare, förklarade hovets presschef Nina Eldh för Svensk Damtidning.
Kronprinsessan Victorias trolovade hade av läkarna fått rådet att stanna hemma för att inte utsätta sig för smitta efter njurtransplantationen i maj.

Äntligen fick Madeleine "kroka" fästmannen

Drottning Silvia brukar ofta överglänsa sina döttrar med underbara aftonblåsor. Denna kväll var det också hon som satte färg på tillställningen i en gredelin klänning och knallrött läppstift, en djärv kombination som fungerar alldeles utmärkt på vår drottning.


150 gäster på slottet

Omkring 150 personer gästade Stockholms slott i kväll och bjöds på en synnerligen välsmakande meny. Kungen bjöd bl.a. på lever från frigående ankor.

Middagen bestod av:

Förrätt: Jordärtsoppa med vit Albatryffel och raviolo fylld medanklevermousse från frigående ankor.

Huvudrätter: Stekt havsabborre med cassoulet på musslor och soranabönor. Svampstekt rådjursytterfilé med potatisconfit, muskatpumpa och hasselnötpuré samt björnbärssky.

Efterrätt: Svartvinbärsmousse med åkerbärsorbet och salmbärsmarmelad.

Flyg- och båtäventyr diskuterades

Kungen hade medicinpristagaren, professor Elisabeth H. Blackburn, till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen makan till årets fysikpristagare, Mrs Janet L. Murphy. Drottningen fick höra en och annan båtanekdot av fysikpristagaren, doktor George E. Smith.som inte forskat på länge utan i stället seglat jorden runt med sin fru i 17 år!

På sin andra sida hade hon nobelpristagaren i kemi, doktor Venkatraman Ramakrishnan, som inte gillar att flyga. Han lever som han lär och tar gärna cykeln eller kanoten till labbet i Camebridge.

Fysikpristagaren, doktor Willard S. Boyle, förde kronprinsessan till bordet.

Prins Carl Philip förde Mrs Vera Rosenberry Ramakrishnan, maka till kemipristagaren, till bordet. På sin andra sida hade han medicinpristagaren, professor Elisabeth H. Blackburn.

Prinsessan Madeleine blev förd till bordet av kemipristagaren, doktor Venkatraman Ramakrishnan. På sin andra sida hade hon nobelpristragaren i kemi, professor Thomas A. Steitz.

Valde moderatblått…

Bland gästerna syntes Carl Bildts hustru Anna Maria Corazza Bildt, en sann europé och som numera inte bara är utrikesministerns äkta hälft utan även en ny kraft i Europaparlamentet. Liksom föregående kväll – på Nobel – bar hon moderat-blått. Och kvällen till ära en hårresande frisyr!

Det var Carl Bildt för övrigt som presenterade gode vännen Ulf Adelsohn för Lena Liljeroth. Kärlek uppstod och de äkta makarna syns ofta i kungliga sammanhang. Kulturminister Lena Liljeroth bar sin axelbara skotskrutiga klänning i repris från förra årets Nobel.

Vad är väl en afton på slottet om inte helt underbar. Prinsessorna skänkte glans åt middagen och det märktes tydligt hur trevligt Jonas Bergström tycker att det är att numera visa sig i offentliga sammanhang. Ja, tänk vad en liten ring på fingret kan föra med sig. Madeleine och Victoria väntade länge. Nästa års Nobel är de båda gifta!

Se bildspelet från kungens middag!

[smooth=id: 180 width:430; height:800; timed:false; arrows:true; carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true; text:Alla bilder;]

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Charles Hammarsten