Madeleine öppnar upp om dolda handikappet

Madeleine öppnar upp om dolda handikappet

Visste ni?
Madeleine under invigningen av "Room for children" på Southbank Center.

Madeleine under invigningen av “Room for children” på Southbank Center.

I samband med invigningen av det nordiska barnboksbiblioteket “Room for Children” berättade Madeleine om sin egen relation till läsning under uppväxten. I en intervju med Expressen öppnar hon också upp om sitt dolda handikapp och hur det påverkat henne.

– Ja, vi läste mycket. Men sen har jag ju också en släng av dyslexi som Victoria och Carl Philip har, så vi lyssnade mycket på bokband. Och tittade mycket i böckerna. Så ja, böcker är och var otroligt viktigt. Det öppnar till fantasi och man lär sig en hel del, både bus och annat.

Enligt Dyslexiföreningen har fem till åtta procent av den läskunniga befolkningen läs- och skrivsvårigheter. Både kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip har berättat öppet om sin dyslexi och Victoria har bland annat sagt att hon i skolan grät och kände stor frustration på grund av svårigheterna. Prins Carl Philip har nu tillsammans med Sofia valt att i sin bröllopsstiftelse jobba mot just mobbing på grund av dyslexi.

I intervjun med Expressen uppmanar Madeleine, som nu läser för sina små Leonore och Nicolas alla föräldrar att läsa för sina barn.

– Det är en mysig stund man har tillsammans.

Foto: Stella Pictures, IBL.