Madeleine straffades av kungahuset – på grund av Chris bakgrund

Ta hand om er, Chris och Madeleine!

Det där med tronföljder är inte alltid enkelt – och för Madeleine fick äktenskapet med Chris en oväntad konsekvens.

Det finns många regler relaterade till att vara en kunglighet och det är inte alltid de hinner förändras för att vara anpassade efter den moderna tid vi lever i. Detta fick Madeleine erfara när hon gifte sig med Chris O’Neill.

Faktum är att på grund av sitt äktenskap med amerikanen uteslöts Madeleine ur tronföljden – men inte den svenska utan den brittiska. Hela det svenska kungahuset är en del av den brittiska kronföljden, om än ganska långt bak i listan. I den senast sammanställda listan av kungligheter som tekniskt sett skulle kunna bli aktuella för att bli Storbritanniens regent hittar vi kung Carl XVI Gustaf på plats 283, och Madeleine hamnar då på 286.

Tekniskt sett skulle det kunna bli en svensk regent på den brittiska tronen, men det får nog ses som extremt osannolikt. Tronföljden måste passera nästan 300 personer först.

Tekniskt sett skulle det kunna bli en svensk regent på den brittiska tronen, men det får nog ses som extremt osannolikt. Tronföljden måste passera nästan 300 personer först.

Madeleine ströks från brittiska tronföljden

Men det var en tid Madeleine var helt struken från listan, och det berodde på att hon bröt mot en gammal regel när hon gifte sig med Chris. Han är nämligen katolik, och enligt regeln gav man upp sina möjligheter att bli regent om man gifte sig med en “papist”. Den togs dock bort 2015 och Madeleine fick tillbaka sin plats i listan.

För att hitta en lista som går så pass långt ner i tronföljden får vi dock vända oss till en som är sammansatt 2011 av David Lewis, så det svenska kungahuset har antagligen sjunkit ytterligare då det fötts en hel del nya arvingar under den tiden.

Foto: TT