Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleines baby är född – detta händer nu!

09 mar, 2018, 08:20 
Prinsessan Madeleine har precis fött barn och snart måste Chris O'Neill dra på sig jacketten. Nu följer nämligen en rad traditionella händelser som vittnesbekräftelse, Te Deum och Konselj.
Annons

Kungaparet firar sitt sjunde barnbarn! Redan på måndag får vi veta vad den nyfödda prinsessan ska heta. Och samma dag är det dags för Chris O’Neill att dra på sig jacketten, för då samlas kungafamiljen (utom prinsessan Madeleine som stannar hemma hos babyn) till tacksägelsegudstjänsten i Slottskyrkan. Det blir det sjunde Te Deumet för att fira en kunglig födelse på bara sex år och i kyrkbänkarna får vi se hovet, regeringen, riksdagen och det officiella Sverige.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Ceremonierna vid kungliga födslar följer alltid samma mönster och det allra första som händer, även det på måndag är att statsminister Stefan Löfven, talmannen, riksmarskalken, överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke (och kanske även någon från förlossningsteamet) hälsar på hemma hos de nyblivna föräldrarna i deras våning på Kungliga Hovstallet i Stockholm.

Kirstine von Blixen-Finecke, Stefan Löfven, Tobias Billström, Ingemar Eliasson efter att prins Gabriels namn presenterats.

Överhovmästarinnan hämtar barnet och bär in det ”för inspektion”. Den här vittnesbekräftelsen är en urgammal kunglig tradition och förr handlade det om att se till barnet inte var en bortbyting. Stackars lille nyfödde Gustaf V blev inburen naken på en silverbricka! Det slipper prinsessan Madeleines baby, nuförtiden brukar vittnenas besök mer kännas som en trevlig visit.

Annons

Efter det följer kungens extrainkallade och ungefär 10 minuter långa konselj på Stockholms slott. Då berättar han för regeringen – och alla oss andra – vilka namnen blir och vilket hertiginnedöme som han har valt åt Sveriges nya tronarvinge. Ett glädjeuppdrag som han alltid ser ut att gilla skarpt.

Direkt efter konseljen blir det sedan pressträff i Karl XV-salen där vittnena berättar om det nyfödda barnet. Och så kommer det att skjutas kunglig salut – 21 salutskott dånar ut från Skeppsholmens salutstation i Stockholm och från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Foto IBL

Annons