Madeleines besked om framtiden för familjen i USA

Frågan om framtiden hänger i luften - och i dag gav prinsessan Madeleine ett besked.

I dag gör prinsessan Madeleine en blixt-comeback i Sverige. Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch träffade henne efter besöket på Bokmässan. Prinsessan träffade treor och fyror i Talldungeskolan för att prata om sin bok, och hon tog sig också tid att svara på några frågor.

Prinsessan Madeleine på Talldungeskolan i Göteborg.

Madeleine berättar att hon kom från Florida i går – och hon närmade sig också det som alla undrar: frågan om var familjen ska bo i framtiden.

Prinsessan Madeleine på Talldungeskolan i Göteborg.

Prinsessan säger till Svensk Damtidning att familjen ännu inte har tagit ett beslut om att flytta hem – faktum är att man inte ens har reflekterat över den saken.

Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch fick en liten pratstund med prinsessan Madeleine i myllret.

Prinsessan Madeleine på Talldungeskolan i Göteborg.

På frågan om hur man planerar att göra blev svaret:

– Vi har inte tänkt på hur vi ska göra med det, säger Madeleine.

Efter besöket på Bokmässan 2019 - 9rinsessan Madeleine på Talldungeskolan i Göteborg.

Madeleine svarade på frågor

Barnen i klassrummet bombarderade Madeleine med frågor. De var nyfikna på boken och Madeleine fick möjligheten att betona att barnen faktiskt har rättigheter och att de ska säga ifrån om något inte känns bra. Men barnen var minst lika nyfikna på prinsessan Madeleines liv och leverne.

De ville veta allt ifrån var hon bor till hur det känns att vara prinsessa. Madeleine skrattade mycket och svarade tålmodigt.

– Det är jätteroligt att vara prinsessa när man får vara här idag. Det betyder jättemycket för mig, ni är så kloka och ställer så bra frågor.

En pojke ville veta hur det känns att vara en del av kungafamiljen.

– Jag ser ju dem som mamma och pappa, syster och bror, så det är svårt att svara på den frågan. De är precis som en mamma och pappa är. De är fantastiska och omtänksamma, men ibland kan de vara jättejobbiga. Och mina syskon är som vilka syskon som helst, ibland kan jag vara jättearg på dem, men sedan älskar jag dem och de är mina bästa vänner.

Ytterligare en pojke undrade hur det känns att ha tjänare på slottet. Madeleine skrattade, men fann sig snabbt.

– Det är en bra fråga, jag har inte tänkt på det. Sen jag var liten har det alltid varit folk omkring oss hemma. Alla de som jobbar hos oss är så trevliga att de är nästan som en del av familjen.

En flicka undrade också om det finns något från Madeleines barndom i boken.

– Ja men det gör det absolut. Jag känner igen när den här hunden kommer (Stella blir omkullvält av en stor hund, reds.anm). När jag växte upp hade vi hundar omkring oss och man blev ofta omkullsprungen av de här hundarna. De tog alldeles för mycket plats och en dag när jag hade en hund över mig så kände jag ”nej jäkla hund bort, du ska inte hoppa på mig”. Det har följt med mig. Man måste visa vad man vill och säga ifrån om man inte vill ha en hund dreglande och är överallt i ansiktet. Det är viktigt att man har med sig det i livet, att man säger ifrån om något inte känns bra.

Lite knepigare var det när hon fick frågan om hon var miljonär. Men hon styrde snabbt in svaret på att alla pengar från bokförsäljningen oavkortat går till World Childhood Foundation.

Efter frågestunden var det dags för högläsning ur boken. Madeleine backade genast.

–  Jag som har dyslexi ger boken till dig, sa hon och räckte över den till medförfattaren Marie Oscarsson.

Barnen lyssnade andaktsfullt och efteråt utbröt ett smått kaos, när alla ville fotas med prinsessan. Prinsessan var glad och tackade över det stora intresset, men samtidigt var hon lite sorgsen över att arbetet nu var över.

Efter besöket på Bokmässan 2019 - prinsessan Madeleine på Talldungeskolan i Göteborg.

På väg ut avslöjade prinsessan Madeleine att hon nu börjat läsa boken för prinsessan Leonore, 5, som ju är något yngre än bokens målgrupp.

Prinsessan Madeleine med sin bok Stella och hemligheten.

Prinsessan Madeleine med sin bok Stella och hemligheten.

Prinsessan skyndade sig ut i regnet och in i en svart bil för att hinna med flyget till Stockholm. Förhoppningsvis hinner hon träffa familjen innan hon återvänder hem till barnen i Miami.

Foto: TT.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: