Madeleines beslut – därför säger hon nej

Madeleine – vår prinsessa i Florida!

Prinsessan Madeleine har alltid varit mer privat av sig – nu märks det mer än någonsin.

Nu när coronapandemin dragit över världen har många fått göra anpassningar och det svenska kungahuset är inget undantag. Det hålls i virtuella möten istället för på plats, och besöken på olika platser runt om i landet har i stort sätt uteblivit. Från att ha haft ett fullspäckat schema i offentligheten till att lugnt kunna stanna hemma i hemmets trygga vrå.

Den som haft ett som mest fullspäckat schema har alltid varit Victoria, och kontrasterna där har bara ökat de senaste åren. Det uppdateras flitigt om henne i de kungliga sociala medierna, och hon har alltid en ny lösning på hur hon ska kunna sköta sitt uppdrag genom den här svåra tiden.

Madeleine väljer att vara med privat

För Madeleine har det länge sett annorlunda ut. Hon har alltid varit mer privat av sig, och inte tagit på sig lika mycket i rollen som representant för Sverige som Victoria gjort. Det förstärktes när hon flyttade utomlands med familjen, och än mer när hon och Chris bosatte sig permanent i Florida med barnen. Att kungen sedan fråntagit alla barnbarn utom Estelle och Oscar sina kungliga titlar gjorde antagligen att hon kunde andas ut ännu en gång. Nu behöver de nämligen inte tänka på att barnen måste växa upp i Sverige för att behålla sin status som kungliga högheter, och de är även befriade från framtida plikter.

En typisk bild på Madeleines Instagramkonto är denna, från årets nationaldag. Barnen är med, alla är välklädda och hälsningen som tillhör är kortfattad men hjärtlig: "Vi önskar alla en fin nationaldag!"

En typisk bild på Madeleines Instagramkonto är denna, från årets nationaldag. Barnen är med, alla är välklädda och hälsningen som tillhör är kortfattad men hjärtlig: “Vi önskar alla en fin nationaldag!”

Den här märks i sociala medier. Madeleine gör en tydlig skillnad mellan rollen som prinsessa och sitt privatliv, med ett officiellt konto och ett privat. På det officiella kontot har hon över 260 tusen följare och hon skriver på engelska. Bilderna som är relaterade till hennes projekt och uppdrag, och hon visar bara sin personliga sida när det kommer till högtider eller födelsedagar. Då brukar hon lägga ut en egentagen bild på familjen tillsammans med en enkel men trevlig hälsning.

En till härlig familjebild! Madeleine föredrar egentagna mobilbilder framför uppstyrda porträtt!

En till härlig familjebild! Madeleine föredrar egentagna mobilbilder framför uppstyrda porträtt!

Men bakom allt det här finns en mer privat Madeleine som endast några få har givits möjlighet att ta del av. Genom sitt hemliga konto delar hon betydligt fler inlägg än på det offentliga, men följarskaran är bara en bråkdel av den mängd som följer henne på det officiella kontot.

Tack vare denna sociala medier-strategi och livet i USA är det få saker vi får reda på om prinsessan Madeleines liv som hon inte själv lägger ut på sitt konto, och det verkar vara precis så hon vill ha det!
Foto: TT