Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Madeleines beslut – gör tvärt emot Sofia

Madeleines beslut – gör tvärt emot Sofia

När kungen tog bort titlarna för fem av barnbarnen valde prinsessorna helt olika spår.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 40?
Slå på ljud

Idag är det exakt ett år sedan kungen tog bort statusen som kungliga högheter för fem av sina barnbarn, nämligen Leonore, Nicolas, Adrienne, Alexander och Gabriel.

Kungens besked chockade många

För de allra flesta kom beslutet som en blixt från klar himmel, menar Svensk Damtidings chefredaktör Johan T Lindwall.

– Det kom ju som en överraskning för de flesta, men vi som visste att det var en utredning på gång med apanaget och hur mycket man ska bekosta när det gäller kungahuset. Kungen gjorde det här för att förekomma en större utredning av vad kungahuset faktiskt ska bekosta.

Prins Alexander kommer inte så apanage när han växer upp.

TT

– Men för många så var det en stor överraskning och många blev ju väldigt ledsna. Att flera av kungens barnbarn blir av med sina kungliga höghetstitlar och även chansen att ge sina barn prins och prinsesstitlar i framtiden.

Kommer inte få apanage

Beslutet innebar att de fem barnbarnen inte längre räknas som kungliga högheter, men de har fortfarande kvar sina prins och prinsesstitlar som de fick vid födseln. Men framför allt kommer de inte försörjas av något apanage när de blir myndiga. Så här stora förändringar är det sällan vi ser i kungliga sammanhang, inte bara i Sverige utan i hela världen.

Men bara några månader efter beslutet kom coronan. Det är en situation som var omöjlig att förutse och Johan T Lindwall menar att om kungen visste hur det skulle bli hade han nog väntat med att göra några större förändringar.

Leonore är fortfarande prinsessa – men ingen kunglig höghet.

Helena Wiklund

– Rent konkret har vi inte riktigt få se vad beslutet innebär för ganska kort efter kom coronapandemin, så vi har inte fått se vilken effekt det här har fått. Vi får se vilka effekter det blir och det ska bli väldigt intressant, säger Johan T.

Madeleine och Sofia gör olika val

En sak är tydlig. Madeleine vill hålla sina barn så långt borta från rampljuset som möjligt, medan Sofia är lite mer öppen för att ta med sönerna när de ska synas ute i landet. Bland annat har både Alexander och Gabriel fått vara med och inviga rastplatser i naturreservat i deras respektive hertigdömen. Som kontrast berättade Madeleine i en intervju med tidningen Mama förra året att hon inte ens berättat för barnen att de är kungligheter, något hon valt att vänta med in i det sista.