Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleines dyrgrip utklassar de andra – så mycket kostar prinsessornas förlovningsringar

11 nov, 2023, 13:00 
Louise Wibergh Lenti
Förlovningsringar kungahuset

Vem har störst och dyrast ring? Vem är mest klassisk och vem är edgy? Smyckesexperten Hanna Hellberg reder ut.

Annons
Kungligheternas vackra förlovningsringar – historien bakomBrand logo
Kungligheternas vackra förlovningsringar – historien bakom

Kungliga diamanter, tiaror och medaljer i all ära men det är något speciellt med en förlovningsring. Ringen som symboliserar kärleken till sin partner och som ska bäras varje dag. Hur ser förlovningsringarna ut i kungahuset och finns det någon som sticker ut?

Svensk Dam har pratat med smyckesexperten Hanna Hellberg. Hanna beskriver sig själv som en smyckesnörd och liknar sig själv med en skata som dras till allt som glittrar. Hon är en del av podcasten Smyckespodden tillsammans med smyckesdesignern Cecilia Kores och har även instagramkontot magpie_memoirs där hon guidar sina följare genom smyckesjungeln.

Annons

Väldigt traditionella prinsessor

Hanna Hellberg
Smyckesexperten Hanna Hellberg.

Inledningsvis konstaterar Hanna att både Victoria, Madeleine och Sofia alla har en väldigt klassisk kombination av ringar. Det är en solitär diamantring (en stor diamant på ett band) följt av en alliansring (glitterband med diamanter).

– Det är ju "the basic bitch combination" av ringar, säger Hanna med ett skratt.

Hon förtydligar att det är en tidlös klassiker av en anledning då kombinationen är väldigt vacker och kan anpassas efter egna personliga preferenser.

Annons

– Maddes är ju mer amerikansk medan Sofias är mer svensk. Victorias är ganska superklassisk och även om det är en stor sten så är den ganska modest i de sammanhang som hon rör sig i, säger hon.

Så, hur ser dessa kungliga ringar ut?

Maddes diamant fem gånger större än Sofias

Victoria har en vitguldsring med en stor diamant i mitten som sägs vara runt 1,5 karat. Diamanten är slipad i en rund form och är väldigt stilren.

– Den skulle nog gå för mellan 100-200 000 kronor. Det är svårt att säga eftersom det beror på kvalité på diamanten och vem som gjort den. Det ryktas om att det är hovjuvileraren Bolins och då är den nog närmre 200 i dagens priser, säger Hanna.

Annons
Kronprinsessan Victoria, ringar
Här ser vi Victorias stilrena och gnistrande förlovningsring tillsammans med glitterbandet som hon fick vid vigseln med Daniel.

Madeleine har en stor och maffig ring. Den uppskattas vara minst 4 karat med en exklusiv slipning.

– Jag skulle gissa på att den är i platina. Den har en mer amerikansk form eftersom den är fyrkantig. Hon har stenar på bandet också, så ännu mer glitter än vad Victoria har, säger Hanna Hellberg.

Priset för Madeleines ring uppskattar Hellberg till "några miljoner".

Prinsessan Madeleine, förlovningsring + vigselring
Madeleines otroligt vackra och massiva förlovningsring med en stor diamant och ett strössel av små diamanter på bandet. Intill ser vi vigselringen, ett smalt band av diamanter.

Sofias ring sticker ut lite i jämförelse med de andras. Hennes ring har nämligen någonting som man kallar för en halo vilket innebär att den stora diamanten på ringen är omringad av mindre diamanter. Detta gör att du får upplevelsen av en mycket större sten eftersom de smälter ihop på håll.

Annons

– Priset på diamanter ökar exponentiellt i förhållande till storlek. Prinsessan Sofia har en stil som är ganska vanlig, du får effekten av en större sten utan att behöva lägga ut lika mycket pengar. Den är väldigt flickig och är lite mindre "old money" än de andras, säger Hanna Hellberg.

Den stora centerstenen på Sofias ring uppskattar Hanna vara 0,80 karat och menar att priset på ringen bör ligga någonstans mellan 80-100 000 kronor.

– Om Maddes ring är 4 karat och prinsessan Sofias är 0,80 så är det ju fem gånger större sten och det kan vara allt från 10 till 20 gånger pengarna, konstaterar Hellberg.

Prinsessan Sofia, förlovningsring + vigselring
Sofias härliga förlovningsring med små diamanter strösslat både runt sin stora sten och på bandet. Intill ser vi även här en vigselring i form av ett smalt band av diamanter.

Foto: TT

Annons