Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleines flytt hem till Sverige dröjer – ville att hovet skulle plocka fram en krisplan

12 mar, 2024, 19:00 
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill
Prinsessan Madeleines flyttplaner har diskuterats länge – men varför dröjer det?
Annons

Prinsessan Madeleines första besked var att hon, Chris O'Neill och familjen skulle flytta hem till Sverige sommaren 2023. Men så kom hovet med en oroväckande uppdatering: flytten hade blivit uppskjuten och skulle ske först 2024.

Någon mer precis angivelse har vi inte fått. Flytten har blivit ett orosmoln som hänger över kungafamiljen – ett frågetecken som göder spekulationer och ryktesspridning.

Johan T Lindwall: ”Madeleine och Chris smått desperata”Brand logo
Johan T Lindwall: ”Madeleine och Chris smått desperata”

Prinsessan Madeleines flytt osäker – föreslog en krisplan för hovet

Det här är som bekant inte första gången Madeleine drar igång ett uppmärksammat flyttprojekt. När hon flyttade till USA första gången var stämningen en annan.

Vår chefredaktör Johan T Lindwall skildrar detta i sin bok Madeleine – prinsessan privat.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill

”Madeleines beslut att emigrera togs emot med en axelryckning och hovet kunde definitivt andas ut. De hade fruktat en ny kritikerstorm, men det blev inte ens en bris. Jag tyckte att det var oerhört märkligt. Det fanns en kritikerkår som mer än gärna slog ner på Madeleine – ofta i ogjort väder kunde jag tycka. Men den här gången fanns det verkligen något att ta fasta på. Madeleine hade skrivit ut sig från Sverige och tänkte framöver – hur länge vägrade hon svara på – verka som prinsessa från en våning på Manhattan", skriver Johan T och trycker på att han hade väntat sig en helt annan reaktion:

Annons

"Om jag hade befunnit mig vid hovet så skulle jag nog ha lagt upp en ordentlig krisplan för det som skulle komma. Men det tystnade. Nyheten släpptes alltså på en fredag i intervjun på hovets hemsida och redan på måndagen var det hela glömt."

"Svenska folket skulle få se mindre av prinsessan Madeleine"

Flytten fick dock stora konsekvenser för hur Madeleine uppfattades av befolkningen, menar Johan T.

"Flytten föll snabbt i glömska. Bra för Madeleine och hennes hovstab. Dock inte lika bra för kungahuset rent generellt. Detta var ingen fördel för verksamheten – nu när alla hade räknat med att Madeleine skulle rycka in och jobba mer istället för en mammaledig storasyster, så blev det helt tvärtom. Madeleines beslut skulle ju rent logiskt innebära att svenska folket skulle få se allt mindre av henne i framtiden.”

Annons