Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleines förnedring – blir totalt överkörd av Sofia

24 maj, 2023, 21:30 
Prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine

Prinsessan Sofia är på väg att ta prinsessan Madeleines plats.

Annons

Prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia är båda del av en och samma familj – men hur är egentligen deras relation? Råder det något slags konkurrensläge mellan dem? Det är frågan.

Madeleine har gradvis blivit mindre och mindre profilerad i och med flytten till Miami. I hennes frånvaro har Sofia klivit fram och blivit en stöttepelare, en ovärderlig resurs, inte bara för prins Carl Philip utan för hela kungafamiljen.

Här dyker prinsessan Sofia plötsligt upp!Brand logo
Här dyker prinsessan Sofia plötsligt upp!

Prinsessan Sofia sätter prinsessan Madeleine på plats

Det syns i Kungliga hovstaternas verksamhetsberättelse för 2022. Där tillägnas Sofias bidrag en speciell passus i redovisningen för kronans insats i samhället.

"Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia är genom sin stiftelse engagerade i frågor kring näthat och dyslexi. Stiftelsen lanserade ett metodspel och genomförde ett dyslexisymposium i närvaro av skolministern och internationella gäster. Prinsessan Sofia fortsatte sitt engagemang vid Sophiahemmet där hon är hedersordförande. Sofia planerade och deltog i fyra ukrainska gudstjänster i Slottskyrkan på uppdrag av Kungen. Gudstjänsterna hölls i huvudsak på ukrainska", kan man läsa i verksamhetsberättelsen.

Annons

Madeleines passus i samma del av verksamhetsberättelsen är kortare och innehåller inte lika många punkter.

"Prinsessan Madeleine fortsatte sitt engagemang för World Childhood Foundation som vice hedersordförande och styrelsemedlem i stiftelsen och invigde bland annat Childhood House i Tyskland. Som beskyddare av stiftelsen Min Stora Dag bjöd Prinsessan in barn till aktiviteter på Hovstallet", står det.

"Det är en naturlig följd"

Skillnaden är påtaglig. Men inte så konstig, menar Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall.

– Det är en naturlig följd av att Sofia ju bor hemma i Sverige och arbetar aktivt varje vecka, medan Madeleine flyttat till USA och distanserat sig från kungahuset. Vi får se hur det utvecklas nu när Madeleine kommer hem till Sverige för gott, säger Johan.

Hovet har dock alltid betonat att Madeleine gör en hel del bakom kulisserna som inte syns.

– Många arbetsuppgifter, exempel inom stiftelser är inte officiella uppdrag men är nog så viktiga att sätta ljus på, dessa kommuniceras ofta i stiftelsernas egna kanaler och i prinsparets och prinsessan Madeleine egna sociala medier, låter det från hovets informationschef Margareta Thorgren.

Annons