Madeleines krock med Sofia – sprickan kring kungens beslut

prinsessan madeleine prinsessan sofia

Kungafamiljens nya rollfördelning påverkar Madeleine och Sofia på olika sätt. Vi reder ut vad beslutet betyder för respektive prinsessa.

Kungens beslut, om de nya rollerna i kungafamiljen, är förstås veckans stora nyhet. Och på hovets pressträff tog riksmarskalk Fredrik Wersäll ton för att bringa klarhet i situationen. Kungafamiljen krymper, titlar försvinner, och kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle blir viktigare än någonsin. Men vad händer med Madeleine och Sofia i denna stora omgörning?

Prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia har haft olika inställningar till det kungliga arbetet de senaste åren. Medan Madeleine har valt att bo i Florida, och fokusera på barnen och Childhood, i stillhet har Sofia varit mer synlig. När Carl Philips hustru gifte in sig i den svenska kungafamiljen tog hon sitt nya uppdrag på största allvar. Hon blev till exempel hedersordförande för Sophiahemmet år 2016. Ett ärofyllt uppdrag som tidigare tillhörde prinsessan Christina.

Victoria lyfts fram – Madeleine och Sofia tar ett kliv tillbaka

Sofia har också följt med drottning Silvia på Global Child Forum, som ju är kungaparets stiftelse. Hennes kungliga närvaro och pliktkänsla är otroligt uppskattad – både av hovet och av svenska folket.

Prinsessan Madeleine har av förklarliga skäl haft en mindre roll i den kungliga representationen. De senaste åren har hon bott utomlands och förra året gick flyttlasset till Florida. Madeleine är ju dessutom gift med en Chris O’Neill och hans arbete har egentligen aldrig haft någonting att göra med den svenska kungafamiljen. Även om Chris förstås finns vid prinsessans sida under Victoriadagar och andra högtider.

Förändringarna inom kungafamiljen handlar om att lyfta fram kungaparet och Victoria och Daniel vilket indirekt betyder att Madeleines och Sofias roller blir mindre betydande. För prinsessan Madeleine är beslutet enbart positiv. Hon kommer förstås fortfarande kallas prinsessa (och även hennes barn kommer att behålla sina prins– och prinsesstitlar) men förväntas inte flytta hem till Stockholm när Leonore uppnår skolålder.

Eftersom dottern inte längre innehar titeln Hennes Kungliga Höghet är frågan om svensk skolgång nämligen upp till Madeleine och Chris. Paret kan antingen bo kvar i USA eller flytta hem till Sverige. Det är helt upp till dem.

– Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner, skrev prinsessan Madeleine i ett uttalande några timmar efter att beslutet hade offentliggjorts.

Prinsessan Sofia har deltagit i den vardagliga representationen – hur blir det nu?

Prinsessan Sofias framtid blir dock mer oklar. Hon har deltagit aktivt i den vardagliga representationen och gjort flera resor i konungens tjänst. Men när nu Victoria, Daniel, Estelle och Oscar lyfts fram kommer prinsparet istället ägna större del av sin tid åt sin stiftelse och sina ideella organisationer. Arbeten som sällan skrivs in i hovkalendern.

Men de som uppskattar Sofia och allt det hon gör för Sverige behöver inte misströsta. Efter den stora presskonferensen på slottet gick prinsparet själva ut och kommenterade kungens beslut och då försäkrade de sig om att de kommer att fortsätta att stötta kungen och kronprinsessan.

– Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: