Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Madeleines och Chris bröllop - vad kan vi vänta oss?

30 okt, 2012, 10:58 
Agneta Nisbeth
Annons

Förra veckan kom den glada nyheten: Prinsessan Madeleine har förlovat sig med Chris O’Neill. Nu undrar vi – hur blir bröllopet?

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill förlovade sig i New York och har bestämt att de ska gifta sig under nästa år.

Annons

Vad kan vi då vänta oss?

Inte bestämt än

Vigseln kommer att äga rum i Sverige nästa sommar.

– Vilken kyrka är inte bestämt än, säger Ulrika Näsholm, pressansvarig vid hovet, till Svensk Damtidning.

Romantiskt sommarbröllop

Vad blir det då för typ av prinsessbröllop? Romantiskt sommarbröllop på Öland? Citybröllop i Stockholm?

Eller ett väldigt privat ute på Drottningholm?

Storkyrkan?

Det finns en rad olika alternativ. Om vi tittar tillbaka på hur det gick till när kungens systrar gifte sig, så kan vi få en vägledning om var Madeleine och Chris väljer att knyta hymens band. Kronprinsessan Victoria gjorde ju precis som kungaparet, hon valde samma plats, Storkyrkan i Gamla stan, och till och med samma datum, den 19 juni!

Annons

Slottskyrkan?

Slottskyrkan på Stockholms slott är en stark kyrk-kandidat för Madeleine. Här döptes hon den 31 augusti 1982.

Och här gifte sig hennes faster prinsessan Christina, som den sista av Hagaprinsessorna med direktör Tord Magnuson den 15 juni 1974 i Slottskyrkan.

Kanske gör Madeleine som Christina?

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

 Familjebröllop

På hovets hemsida finner vi följande bröllopsfakta:

“Prinsessan Christina var bestämd i sitt val av bröllop. Det skulle vara ett familjebröllop med många vänner inbjudna. Vigseln skulle förrättas enligt svenska kyrkans tradition och följas av bröllopsmiddag med dans.

Annons

Sibyllas diadem

Hon valde också en helt egen brudklänning, tjock crêpe med omlottskuret liv och vackra längsgående hålsömsbroderier som dekorativa utsmyckningar. Prinsessan bar samma slöja som Désirée och Margaretha och hade som brudkrona prinsessan Sibyllas diadem, det som blivande Drottning Silvia bar kvällen före sitt bröllop 1976. Brudbuketten bestod av blekrosa rosor, liljekonvaljer och vit fresia.

Gärdslösa kyrka på Öland

Ett annat alternativ är Gärdslösa kyrka på Öland. Här gifte sig prinsessan Margaretha den 30 juni 1964 med engelsmannen John Ambler – ni ser dem på bilden här nedan till höger. Madeleine är som bekant mycket fäst vid Solliden och Öland. Och vad kan vara mer romantiskt än en vigsel i denna medeltidskyrka, som ju rymmer många gäster från när och fjärran.

Annons

Men det kan mycket väl bli samma plats som Daniel och Victoria blev man och hustru, Storkyrkan. Prinsessan Désirée gifte sig den 5 juni 1964 i Storkyrkan med friherre Niclas Silfverschiöld – född 1934 –  och bar vid vigseln samma klänning som hennes syster prinsessan Birgitta använt vid sin vigsel tre år tidigare. Men det är ju knappast troligt att Madeleine skulle välja att gifta sig i Victorias klänning…

Vem ska viga?

Det ryktas om att Överhovpredikanten Lars-Göran Lönnemark ligger bra till för uppgiften. Lönnemark var tidigare biskop i Skara stift och var en av officianterna vid kronprinsessan Victorias bröllop 2010.

TV-sändning

Bröllopet kommer att tv-sändas, så att vi alla kan följa när vår yngsta prinsessa säger “ja” ( eller yes!) Och till skillnad från den superhemliga förlovningen så tror Bertil Ternert att prinsessan Madeleines bröllop blir en offentlig historia.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: IBL

Läs även:

 

Annons