Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleines oro för Silvia – som ingen visste om: ”Borde hjälpa till mer”

03 jan, 2024, 10:00 
Drottning Silvias är oerhört flitigt, något som oroat prinsessan Madeleine.
Annons

Drottning Silvia har precis firat sin 80-årsdag. Prinsessan Madeleine med familj hade självklart rest hem till Sverige för att delta under det stora firandet och hylla sin älskade familjemedlem.

Se folkfesten! Här går kortegen med kungen och Silvia genom StockholmBrand logo
Se folkfesten! Här går kortegen med kungen och Silvia genom Stockholm

Madeleine hann även med att fira Silvia i allra största hemlighet på hotell Diplomat i Stockholm några dagar innan, där även kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia närvarade på den gåtfulla festen.

Det blev avrundningen på ett kungligt superår – där framför allt kungen och Silvia haft ett otroligt hektiskt schema, med bland annat resor och besök till Sveriges samtliga 21 län.

Drottning Silvia och kungen
Drottning Silvia och kungen.

Silvias hårda arbete

Silvia har dessutom fortsatt att engagera sig för utsatta människor och det har hela tiden varit en självklarhet att hjälpa de som har det sämre.

Annons

Det var också därför som hon på 90-talet startade den internationella organisationen World Childhood Foundation – en organisation som även dottern Madeleine engagerat sig i.

Silvias engagemang beskrivs som närmast outtröttlig i sitt engagemang, något som framkommer i journalisten Ingrid Thörnqvists nya bok Yrke: drottning – makten och möjligheterna.

Madeleines oro: ”Mycket för henne”

Men det är inte bara positivt. Engagemanget kan ibland kännas lite väl stort och en känsla av att hon driver sig själv lite väl hårt, något som Madeleine berättar om i boken.

– Ja, det skulle jag säga. Det är mycket för henne. Det är bara att erkänna att jag borde hjälpa till mer och stötta mamma i det här. Hon har många tyngder på sina axlar, säger Madeleine.

Däremot ska det mycket till för att Silvia ska trappa ned. Hon har alltid varit en hårt arbetande monark och så länge kungen är kung kommer hon att fortsätta i den rollen.

– Hon har hintat om att det vore skönt att kanske få trappa ned, men det kommer hon inte kunna göra så länge kungen är statschef för Sverige, säger Johan T Lindwall i SVT:s Morgonstudion.

– Skulle han däremot kliva åt sidan och säga till Victoria: ”Här, du får ta över tronen ihop med Daniel”, då skulle även Silvia kunna trappa ned och bli lite pensionär, nu när hon ändå passerat 80 år.

Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine önskar kunna hjälpa Silvia mer.

Foto: TT

Annons