Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleines oväntade ord om Silvia som mamma – vill inte göra samma sak

26 jun, 2023, 12:30 

Prinsessan Madeleine berättar om barndomen.

Annons

Livet som kunglig är inte alltid en dans på rosor. Livet präglas av en hektisk vardag, som består av långa resor, statsbesök och ett schema som inte går att beskriva på något annat sätt än fullspäckat.

Silvias första ord om Madeleines SverigeflyttBrand logo
Silvias första ord om Madeleines Sverigeflytt

Bara för att man är uppvuxen på ett slott, med en pappa som är kung och en mamma som är drottning, innebär det inte att allt är en räkmacka – och barndomen kan också vara rätt ensam.

Prinsessan Madeleine har tidigare berättat att uppväxten på Drottningholm inte alltid var så sagolik som prinsesslivet ofta beskrivs i böckernas värld. Föräldrarna var ofta ute på resande fot och syskonen fick ty sig till varandra.

Annons
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf ute och åker tåg.

Madeleine: ”Var borta mycket”

Där tog kronprinsessan Victoria en stor roll. Trots sin unga ålder såg hon till att syskonen fick en trygg famn att luta sig mot och såg ofta till att ensamheten byttes ut mot gemenskap.

– Sedan vi var små och mamma och pappa var borta mycket så har hon alltid varit den som tagit hand om oss. Hon hittade på lekar och var en väldigt bra storasyster, sa Madeleine till SVT 2004.

Prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine
Kronprinsessan Victoria hittade på lekar för att underhålla sina syskon när föräldrarna var iväg på kungliga uppdrag.

Silvia: ”Dåligt samvete”

När Madeleine gästade Skavlan 2015 berättade hon att hon ville vara mer närvarande som förälder, att barnen prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne inte känner sig lika ensamma.

Annons

– Jag känner att jag vill ägna all min tid åt mina barn just nu för det saknade jag när jag var liten. Vår generation är mer delaktig i barnens uppfostran, speciellt fäderna, sa hon.

Kungen och Silvia har alltid varit väldigt måna om att ta sig så mycket tid till barnen som det bara går. Samtidigt har livet som kunglig inte alltid gjort att man kunnat vara hemma.

– Jo, det är riktigt. Och naturligtvis hade jag dåligt samvete för det. Men jag försökte vara närvarande genom att ringa hem och när vi kom hem på nätterna bar vi upp barnen så att de fick vara nära oss. Men visst var det svårt, det tror jag alla föräldrar kan känna igen, sa Silvia i en intervju med Svenska Dagbladet.

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine
Drottning Silvia och prinsessan Madeleine.

Så är relationen mellan Madeleine och Silvia idag

Ja, kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip har inte fått samma uppväxt som ”vanliga barn”, men de står fortfarande sina föräldrar väldigt nära.

Inte minst Madeleine. Tillsammans med Silvia jobbar hon som bekant med organisationen Childhood, vars syfte är just att ge barn en trygg uppväxt och barndom.

Foto: TT

Annons