Madeleines plan – för att ta över drottning Silvias roll

Madeleine förbereder sig för fullt för att en dag kunna axla drottning Silvias roll. Inte som drottning, men som ledare för drottningens hjärteprojekt Childhood.

Prinsessan Madeleine förbereder sig allt mer på att ta över det största ansvaret för Childhood från drottning Silvia. Madeleine valde tidigt att gå i sin mammas fotspår genom att sprida fokus på olika svårigheter som barn och unga är med om.

Det är ingen överraskning att två av organisationerna hon är beskyddare för som prinsessa är Min Stora Dag och Maskrosbarn, två organisationer som kämpar för barns rättigheter i samhället på olika vis. Men huvudfokus för Madeleine har, och kommer alltid vara, Childhoods arbete.

Madeleine har arbetat med Childhood sedan 2006

Drottning Silvia grundade Childhood år 1999 med den slagkraftiga meningen: “Jag har startat en organisation. Min högsta önskan är att lägga ner den snart”. Men tyvärr syns det ännu inget slut på orättvisorna barn får vara med och Childhoods arbete fortsätter lika aktivt nu som då.

Prinsessan Madeleine har varit med och arbetat med Childhood ända sedan 2006 och under årens lopp har Madeleine tagit över ansvaret från sin mamma mer och mer. Med drottningen som mentor kommer Madeleine en vacker dag att axla sin mammas roll.

Prinsessan Madeleine, drottning Silvia

Prinsessan Madeleine började arbeta med Childhood 2006. På bilden ser vi drottningen och prinsessan på Childhoods årsmöte samma år.

Med tanke på att drottning Silvia numera är 76 år, kan man tänka sig att de officiella uppdragen successivt kommer att minska. Även om drottningen själv inte uttalat sig om att hon kommer ta ett steg tillbaka, är det ändå tydligt att hon lär upp Madeleine inför vad som komma skall.

I intervjun Kungahuset 9-5, som sändes i TV4 2017, berättar Madeleine om tankarna kring Childhood.

– Det är underbart att mamma har en sådan tillit till mig men det är svårt att kunna fylla mammas skor. Det är en tung och en jobbig fråga som vi jobbar för, säger Madeleine i tv-intervjun.

Madeleines egna projekt inom Childhood

Drottning Silvia, prinsessan Madeleine

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine som representanter för Childhood i New York.

Numera är det mer regel än undantag att Madeleine sluter upp bredvid sin mamma under Childhoods evenemang, galor och möten, både för att mor och dotter tycker om att arbeta tillsammans men också för att övergången ska bli mer naturlig.

Kungens beslut gällande prinsessan Madeleines barn, kommer i förlängningen innebära att även Madeleine får friare tyglar. Och med tanke på det vi redan har sett hittills, så kommer nog Madeleine att styra mot att arbeta ännu mer med sin allra största hjärtefråga – Childhood.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: