Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleines plan för Leonore – berättar nu själv

24 jun, 2023, 13:00 

Prinsessan Madeleine öppnar upp om framtidsplanerna.

Annons
Kungafamiljen bryter traditionen • Glädjebeskedet: Chris gör comeback • Sofia stjäl showen – 3 kungliga snackisar från vecka 25!Brand logo
Kungafamiljen bryter traditionen • Glädjebeskedet: Chris gör comeback • Sofia stjäl showen – 3 kungliga snackisar från vecka 25!

Prinsessan Madeleine har sedan många år tillbaka varit mycket engagerad i barns rätt i samhället.

Ett engagemang som prinsessan delar med sin mor, drottning Silvia, som 1999 grundade stiftelsen World Childhood Foundation, som för kampen för alla barns rätt till en trygg och kärleksfull uppväxt.

Madeleine har länge jobbat sida vid sida med Silvia i Childhoods viktiga arbete, och i december 2021 blev hon officiellt vice hedersordförande för organisationen.

Childhood gör ett enormt viktigt arbete för barn runtom i världen.

Prinsessan Madeleines barnbok – uppmanar barn till att våga berätta om övergrepp

2019 släppte Madeleine, tillsammans med Karini Gustafson-Teixeira och Marie Oskarsson, barnboken ”Stella och hemligheten” som handlar om just barns rättigheter – och att våga berätta om man blivit utsatt för något.

Annons

Boken riktar sig till lågstadieelever och även föräldrar och har fått ett mycket positivt mottagande i både Sverige och utomlands. Nu står det nämligen klart att boken ges ut i Tyskland, under namnet ”Stella und das Geheimnis”.

Prinsessan Madeleine i intervju om boksläppet: Stella och hemligheten
"Stella och hemligheten" släpptes 2019 och har fått mycket positivt mottagande.

I en intervju med tyska föräldramagasinet Eltern berättar prinsessan nu om vikten av att våga prata om sexuella övergrepp mot barn på ”rätt sätt” och att vuxna måste vara uppmärksamma.

– Som vuxna måste vi vara närvarande, hålla ögonen öppna, fråga barn och verkligen lyssna på dem. Vi måste våga fråga om sexuellt missbruk av barn och tala om det för att bryta tabut, säger hon till tidningen.

Annons
Prinsessan Madeleine lanserar barnboken "Stella och hemligheten" under bokmässan i Göteborg.
Madeleine brinner för alla barns rätt till en trygg uppväxt.

Madeleines plan för Leonore – berättar nu själv

I samma intervju får prinsessan frågan om huruvida hennes egna barn har läst ”Stella och hemligheten”.

– När den publicerades var Leonore för liten. Men nu är det tid att läsa den gemensamt med henne, förklarar Madeleine i Eltern.

Prinsessan Madeleine, prins Nicolas, prinsessan Adrienne, Christopher O'Neill och prinsessan Leonore efter prins Julians dop i Drottningholms slottskyrka.
Madeleine tycker att det är viktigt att läsa boken tillsammans med barnen när de är i rätt ålder.

Hon berättar även att hon hoppas kunna skriva fler barnböcker i framtiden, och att hon inspireras mycket av Astrid Lindgren.

Annons
Annons