Madeleines splittring – slits mellan Sverige och USA

Hur bär man sig åt när man och barn är på ena sidan Atlanten och resten av familjen samt plikten är på den andra? En fråga som prinsessan Madeleine inte har hittat svar på ännu.
  • När prinsessan Madeleine lämnade Sverige för USA 2010 efter det dramatiska uppbrottet från Jonas Bergström trodde nog de flesta att det enbart var en tillfällig flykt. Men det skulle visa sig vara sista gången Madeleine var permanent boende i Sverige. Väl i New York började hon arbeta på World Childhood Foundations kontor på heltid och gjorde sig mer och mer hemmastadd.

Prinsessan Leonore föddes i New York

Efter bara några månader i landet träffade Madeleine sin nuvarande kärlek Chris O´Neill. Chris, som är född och uppvuxen i England, har det engelska språket naturligt och Madeleines internationella koppling förstärktes därmed ytterligare. När det var dags för bröllop i Slottskyrkan 2013 var vigseln både på svenska och engelska och prinsessan Madeleines första barn föddes i New York.

Strax därefter flyttade hon och familjen tillfälligt till Sverige, innan de tog sitt pick och pack och bosatte sig i London 2015. Men det dröjde bara tre år innan de valde att flytta tillbaka till USA, denna gång till Florida.

Kritiken mot prinsessan Madeleine

Det har inte varit ett smärtfritt val för prinsessan Madeleine att flytta över atlanten och endast komma hem ett fåtal gånger per år. Kritiken har i perioder varit stenhård och Madeleine har visat flera gånger att hon själv känner sig splittrad över situationen.

Ska hon åka hem till Nobelfesten eller vara hemma med sina barn? Valet är inte lätt, särskilt inte när resten av familjen där hemma åker på uppdrag efter uppdrag. Vid varje tillställning och varje officiellt framträdande där hela kungafamiljen förväntas dyka upp kommer alltid frågan om Madeleine kommer att vara med och i de flesta fallen blir svaret nej.

Madeleine på nationaldagen

I somras försökte Madeleine hinna med så många uppdrag som möjligt under vistelsen i Sverige.

I somras när prinsessan Madeleine befann sig i Sverige under en längre period passade hon också på att visa sig så mycket som möjligt. Boksignering, nationaldagsfirande, en bankett på slottet, besök hos organisationerna Min stora dag och Maskrosbarn och det traditionella firandet av storasystern på Öland hanns med innan Madeleine och familjen återvände till USA.

Det senaste beviset på Madeleines dilemma var när hon plötsligt bytte språk i sina inlägg på Instagram, från engelska till svenska, för att sedan byta till engelska igen.

Madeleines Instagram har tusentals följare

I skrivande stund har prinsessan Madeleine 217 000 följare på Instagram, och det första inlägget publicerades i mars 2018. Hon har sedan dess skrivit på engelska med undantag för några få inlägg som handlat om Childhood och boken “Stella och hemligheten”.

Men efter vistelsen i Sverige blev svenska istället svenska huvudspråket på prinsessans Instagram, ända tills uppmaningen till sina följare att skänka pengar till Unicef och Röda korset efter stormen på Bahamas. Förståeligt såklart för att kunna nå ut till så många som möjligt. Men de allra flesta som kommenterar hennes inlägg verkar komma från Sverige.

Frågan är om prinsessan kommer fortsätta att uppdatera på svenska framöver för att få en bättre samhörighet med sina svenska följare eller engelska för att att få en bredare publik? Fortsättning följer, helt enkelt…

 

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: