Madeleines vägran – Silvia vädjade förgäves

Madeleine och Silvia står varandra väldigt nära.

När prinsessan Madeleine bröt upp med Jonas Bergström slösade hon ingen tid, i samma stund som pressmeddelandet gick ut satt hon på ett plan mot New York. Hon hade inga planer på att komma hem igen.

När det blev tillkännagivet att Madeleine och Jonas bröt upp under våren 2010 satt prinsessan redan på ett plan till New York. Hon ville bort från Sverige och all den uppmärksamhet hon skulle få här hemma och New York var en välbekant plats för henne där hon redan hade skaffat sig ett större kontaktnät.

I början skulle prinsessan bara stanna några veckor, meddelade hovet, men perioden sträcktes ut allt längre och till slut valde hon att bosätta sig i ”The Big Apple” permanent.

Men det var inte dessförinnan som personer inom hovet hade försökt få prinsessan att ändra sig och komma hem. Kronprinsessan Victorias bröllop stundade nämligen och kungafamiljen ville ha Madeleine på plats absolut senast till lysningsmottagningen på slottet i maj.

Men det blev inte som de tänkt.

Madeleine med mamma Silvia i dokumentären Barnens drottning om deras arbete med Childhood, som de båda är väldigt engagerade i.

Viaplay

Silvia vädjade åt Madeleine att åka hem

Johan T Lindwall skriver om den turbulenta tiden i sin bok Victoria: Prinsessa och Mamma.

”Nu hade dock problem uppstått i familjen: Madeleine vägrade att åka hem från USA för att vara med. Hon orkade helt enkelt inte och mamma Silvia hade förgäves försökt att övertala dottern. Situationen blev inte bättre när Madeleine också gjorde klart för sina föräldrar att de kunde räkna bort henne vid både nationaldagsfirandet och hennes egen födelsedag. Madeleine tänkte fira sin 28-årsdag i Florida, inte hemma i Stockholm.” skirver Johan T Lindwall.

Victoria och Madeleine ställer upp för varandra i vått och torrt.

Charles.Hammarsten

Victoria stöttade Madeleine genom allt

Madeleines ovilja att återvända hem fick till slut gehör inom hovet och en rad förändringar skedde. Den som hela tiden stöttade henne var storasystern Victoria.

”Från en dag till en annan ändrades raskt prinsessan Madeleines schema på hovets hemsida. Alla hennes officiella plikter ströks. Hon hade plötsligt inga programpunkter förrän vid bröllopet den 19 juni. Madeleine behövde helt enkelt lugn och ro. Den första att förstå detta var Victoria som fick lugna kungen. För Victoria var det ingen större affär att Madeleine inte var hemma vid lysningarna. Hon tog det inte lika allvarligt som kungen.”