Madeleines val för Leonore – oväntade avslöjandet

Madeleines val för Leonore – oväntade avslöjandet

Jonas Ekströmer/TT
Ett kungligt namnval är alltid en möjlig källa till inspiration för andra blivande föräldrar, men vems namn har egentligen haft störst betydelse för statistiken? Vi har svaret.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 42?
Slå på ljud

När en kunglighet föds är det vanligt att deras namn ökar i popularitet, något som bland annat skedde när Victoria föddes i slutet av 70-talet. De kommande åren hade namnet, som varit mindre populärt en tid, ett uppsving och det finns nu över 13 000 kvinnor och flickor som bär samma förnamn som kronprinsessan, med stavningen Viktoria inräknad.

När Estelle föddes var det många som förväntade sig en liknande effekt, men den uteblev. Namnvalet var förvånande, bara några dussin flickor hade i regel döpts till namnet åren innan.

Prinsessan Leonore sticker ut

Den som istället har haft allra störst effekt på namnstatistiken är Madeleines förstfödda dotter Leonore visar statistik från SCB. Innan hon föddes 2014 var det bara två barn som fått namnet sedan 1998, men redan samma år som Leonore föddes fick sex andra barn samma namn. Det har bara ökat sedan dess och de senaste sex åren är det i genomsnitt 31,5 barn som döpts efter den lilla prinsessan!

Prinsessan Leonore har inspirerat föräldrar i Sverige, namnet har ökat mest av alla!

Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungliga hovstaterna

Totalt finns det 225 personer med tilltalsnamnet Leonore i Sverige, och bara 36 av dem är födda tidigare än 2014! Ett väldigt ovanligt namn med andra ord, men vi är så glada att Madeleine valde det åt sin dotter så att det kunde upptäckas av fler människor som inte vill välja namn från topplistan.

De vanliga pojknamnen påverkas inte

Oscar fick en liten ökning men inte Alexander!

Jonas Ekströmer/TT

När det kommer till pojkarna i kungafamiljen har det inte riktigt haft samma effekt. Alexander, Gabriel och Oscar är redan populära och vanliga namn som hundratals barn döpts till under många år, även om det faktiskt går att se en liten skjuts i statistiken på Gabriel året efter att Carl Philips och Sofias lilla prins föddes.

På pojksidan står ett namn ut i statistiken och det är återigen Madeleines namnval, nämligen Nicolas. Sedan han föddes 2016 har namnets popularitet mer än dubblats, från att ha legat på en nivå om ungefär 30 pojkar om året döpta till Nicolas sedan mitten av 00-talet.

Visst är det kul när kungafamiljen väljer lite mer ovanliga namn? Så bra för inspiration!