Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Magisk julstämning hemma hos drottning Silvia - se bilderna

24 dec, 2016, 09:00 
AvJohanna Lejon
Frodigt, färgstarkt, glittrande och varmt. Hemma hos drottning Silvia fylls rummen av julens alla blommor – och för dofterna och prakten står hovfloristen Claes Carlsson.
Annons
Drottning Silvia
Drottning Silvia invigde utställningen Barock Blomsterjul hemma på Drottningholms slott.

Vilken blomsterjul!

Det doftar ljuvligt av hyacinter i det magnifika trapphuset hemma hos kungen och drottningen på Drottningholm och jag möts av stora fång av amaryllisar. Hovfloristen Claes Carlsson har skapat en sprakande blomsterfest i julens tecken och drottning Silvia är lika förväntansfull som vi!

– Jag har längtat i sju år efter en så här fantastisk blomsterutställning. Jag glömmer aldrig de som var tidigare. Jag minns till exempel ett julbord där gröten var gjord av vinterhyacinter… Och nu är jag så spänd att se den här skapelsen av Claes, säger hon och ler.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Drottningen står längst fram i den pampiga Rikssalen, där gamla kungar och kejsare blickar ner på henne från sina guldkantade oljemålningar. Hon ser ut att njuta av musiken innan det blir dags att se blomsterprakten. Efteråt är hon helnöjd!

Annons

– Det var jättefint, säger drottningen till Svensk Damtidning.

Claes Carlsson.
Claes Carlsson.

Hovflorist Claes har tagit hjälp både av en dramatisk ljussättning och dekor från Drottningholms slottsteater. Temat är Barock Blomsterjul och han berättar att hans mål varit att blommorna både ska gifta sig med och bryta av mot all prakten på 1600-talsslottet.

– Det är traditionella julblommor och sådant jag har plockat i skogen som korsbefruktas och skapar nya bilder tillsammans med de här storslagna rummen.

Drottningholms slott
Den stämningsfulla utställningen har skapats med hjälp av dekor från Drottningholms slottsteater.

– Jag har en stil som jag skulle beskriva som ordnat slarvig, det kungligt högtidliga möter en torparrabatt!

Annons

Vad betyder barock blomsterjul för dig?

– Den bilden jag får är något frodigt, mustigt, färgstarkt, glittrande och varmt. Som när jag ser “Nötknäpparen” på operan eller tittar på “Fanny och Alexander”. Storartat och storslaget!

Drottningholms slott

Av: Anna von Koch.

Foto: Stella Pictures, Ibl.

Annons