Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Malou stöttar Victoria – i den kontroversiella frågan

12 aug, 2020, 16:00 
När det kommer till hundar är val av ras ett känsligt ämne, och Malou von Sivers går på samma spår som kronprinsessan.
Annons
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!Brand logo
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!

När Victoria i början på våren presenterade sin lilla valp Rio var det många som hade åsikter, det var nämligen inte en renrasig hund utan ev blandning mellan pudel och cavalier king charles spaniel, även kallad cavapoo.

När Svenska Kennelklubben nåddes av nyheten blev reaktionen kraftig, och ordföranden Hans Rosenberg skrev ett öppet brev riktat mot kungafamiljen.

“Svenska Kennelklubben, SKK, förstår att landets uppfödare reagerar starkt när de kungliga nu har valt att utöka sina familjer med två blandrashundar. Många uppfattar det som ett hån med tanke på det arbete som våra uppfödare, ras- och specialklubbar, länsklubbar samt SKK centralt gör för att främja avel av friska och sunda rashundar. Ett arbete som även bedrivs i samarbete med landets veterinärkår”, skriver Hans.

Kronprinsessfamiljen med deras nya älskling Rio!

Malou von Sivers hund Juni – också en cavapoo

Under sommarens semester har den folkkära programledaren och journalisten Malou von Sivers gått och skaffat sig en liten hundvalp, och det är inte helt omöjligt att hon inspirerats av Victoria, då även fyra månader gamla juni är en blandning av precis samma raser.

Annons

Hon tog med sig sin lilla tös till Malou efter tio och fick där ett omdöme av hundcoachen Fredrik Steen, som berömde Malous jobb!

– Jag ska tala om för dig att det är en jättefin valp, stabil och säker. Du har gjort allt perfekt hittills vill jag påstå, fortsätt så här! säger Fredrik till Malou i programmet.

– Jo jag har haft ledigt nu så jag har verkligen kunnat ägna mig åt henne, säger Malou stolt om sin lilla valp.

Lilla juni skötte sig exemplariskt i studion.

Försvarades från andra håll

Det var inte bara kritik som riktades mot Victoria, det fanns också de som gick ut och försvarade Victorias val, bland annat Vivian Lindblom Loftén, grundare till blandrasregistret blandis.se. Hon menar att kritiken av blandrasuppfödning ofta antar orimliga proportioner.

Annons

– Det finns många som avlar blandraser på ett bra sätt. Visst, det finns fortfarande så kallad köksavel, där man struntar i vad man säljer, men det finns också seriösa aktörer. Det är samma sak med all uppfödning: de som föder upp ska ha kontroll, säger Vivian.

Foto: TT/TV4

Annons