Mammans sista samtal med Ari Behn – berättar på begravningen

Mammans ord på Ari Behns begravning

Mamma Marianne Solbergs ord rörde alla till tårar på Ari Behns begravning. I sitt tal berättade hon om de sista samtalen hon hade med sonen. – Våra allra sista samtal handlade inte så mycket om lidande och smärta. De handlade om ljuset, sa hon.
Hör hela Ari Behns dotters gripande farväl
Slå på ljud

Juldagen förändrades deras liv.

Då valde deras son, Ari Behn, att avsluta sitt liv.

Mamma Marianne Solberg berättade i sitt tal under begravningen om de sista samtalen med sonen. Framförallt berättade hon om ett minne som klingade i henne, i dagarna av sorg: De ord Ari Behn skrev i en bokdedikation till henne.

Mammans ord om sista samtalen med Ari Behn

– Till min älskade mamma, tack för livet. Det har berört mig djupt dessa dagar. Våra allra sista samtal handlade inte så mycket om lidande och smärtan. De handlade om ljuset. Nåden. Ett ljus som är kärlek. Livet är skäringspunkten mellan ljus och mörker, sa hon.

Hon fortsatte:

– Kära Ari, du var Larger than life. Du sa som fyraåring att du kunde förstå att gud skapade världen, för du hade sett ljuset. De sista åren har vi lidit med dig. Smärta chock och sorg. Vi var där. Ibland var samtalen råa. Allt detta delade vi med dig. Vi vet vilken go och varm pappa du var. Hur högt du älskade dem.

Pappan berättar själv om sonen Ari Behn

Pappa Olav Bjørshol talade också.

Jag var stolt och glad över att ha blivit pappa, 20 år gammal. Aldrig hade jag kunnat tro på ett rollbyte som idag. Där jag står och minns dig. Pappa, vad ska jag göra med livet, frågade du mig en gång. Ari: svaret har du i ditt innersta. Jag tror du besteg de innersta tinnerer. Du berörde så mångas hjärtan med ditt hjärta. Från hjärta till hjärta, sa han.

Mamman avslutade med en keltisk bön.

– Until we meet again may god hold you in the palm of his hand.

Videon kunde inte hittas