Många oroliga över kronprinsessan Mette-Marits hälsa

så mår mette-marit egentligen

Kronprinsessan var inte med på kungliga högtiden i Oslo. Nu undrar norrmännen hur hon mår – egentligen.

Mette-Marits hälsa fortsätter att oroa norrmännen. Nya bilder på norska kungafamiljen, utan kronprinsessan, har väckt frågor och många undrar hur Haakons fru mår – egentligen.

Det var i oktober, förra året, som hovet meddelade att kronprinsessan led av den kroniska sjukdomen lungfibros. Mette-Marit kommenterade själv sitt sjukdomstillstånd och förklarade varför hon var tvungen att dra ner på den kungliga arbetstakten.

Kronprinsessan Mette-Marits egna ord om sjukdomen

”Jag har i flera år haft hälsoproblem i perioder, och nu vet vi mer vad dessa beror på. Mitt tillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera”, skrev kronprinsessan i ett pressmeddelande.

Kronprins Haakon valde också att kommentera Mette-Marits hälsa.

– Vi har hamnat i en situation där vi behöver mer utredning och kommer att räkna ut saker allt eftersom. Men det finns förmodligen saker vi inte kan svara på. Vi får leva i en viss osäkerhet, jag tror det kommer bli vår verklighet, säger kronprins Haakon till NRK.

kung harald drottning sonja kronprins haakon

Kronprinsessan Mette-Marit följde inte med Haakon och kungaparet på Stortingets öppnande.

Under onsdagen var den norska kungafamiljen med vid Stortingets öppnande i Oslo. Kung Harald, drottning Sonja och kronprins Haakon slog sig ner på hedersplatserna i stortingssalen men Mette-Marit saknades. Och eftersom många i Norge är bekymrade över kronprinsessans hälsotillstånd så väckte frånvaron en viss oro. Att hennes kungliga kalendern, för tillfället, är helt tom har – även det – lett till oro.

Experten uttalar sig om Mette-Marits hälsa

Vi har dock talat med en expert i ämnet som berättar att Mette-Marits är frisk nog att jobba – även om hon numera gör det i en lite långsammare takt.

– I Norge är det inte tradition att kronprinsessan följer med på öppnandet av Stortinget. Det är kungaparet och kronprinsen som deltar varje år. Man behöver alltså inte bli orolig över att Mette-Marit inte deltog.

– Kronprinsessan jobbar mindre efter att hon blev sjuk men nästa vecka åker hon till Tyskland i samband med bokmässan i Frankfurt, säger den kungliga reportern Caroline Vagle på Se och hör Norge.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: