Mardrömmen för Carl Philip och Sofia – nu tvingas de fly från Djurgården

25 okt, 2022, 09:30 
AvIbraheem Alsalman

Extraordinära omständigheter har ställt till det för prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Annons

Snackisen sedan förra veckan har varit kungskobran som har rymt akvariet i Skansen.

Det var i fredags som Aftonbladet rapporterade att den giftiga ormen är på vift. Enligt Jonas Wahlström, Skansen-profil, var det Skansenakvariets besökare som upptäckte att ormen var på flykt.

– När vi fick information om att ormen försökte fly var den redan borta. Naturligtvis hade vi ryckt tag i ormen om vi hunnit se att den var på väg att smita. Och så hade vi ryckt ner den, säger han.

Jonas Wahlström misstänker att det var lågenergilampor som möjliggjorde Sir Väs flykt.

Recept.se Nyhetsbrev

– Tidigare har vi haft vanliga lampor som blivit väldigt varma i Terrariet. Men nyligen bytte vi till led-lampor. Och då fanns det ingen värme som skrämde bort ormen. Den lyckades alltså pressa sig mellan lampan och armaturen, säger han enligt Aftonbladet.

Mardrömmen för Carl Philip och Sofia – nu tvingas de fly från Djurgården

Historien om kungskobran, som även kallas för Sir Väs, blir sedan värre. Många trodde att ormen inte kan ta sig ut, men enligt Tom Arnbom, djurartsexpert vid WWF, så kan den visst göra det – och överleva i flera månader.

Annons

– Kungsormen överlever i fem plusgrader. Den överlever förmodligen en hel höst. Jag hoppas att de har säkrat upp ventilationssystemet. Så länge de inte har galler kan kungskobran ta sig ut via den, säger han.

– Kungskobran finns bland annat i Indien. Och där har de avlopp som går rakt ut i naturen. Så kungskobran kan ta sig in via avloppet in i folks duschar där.

Som bekant ligger Skansen ett stenkast från Villa Solbacken på kungliga Djurgården där prins Carl Philip och prinsessan Sofia bor.

Drygt 300 kvadratmeter stora Villa solbacken byggdes 1930 i funkisstil efter ritningar av arkitekt Ragnar Hjorth. Prins Bertil och Lilian Craig flyttade in 1949.

Hittills har prinsparet inte påverkats av kungskobrans flykt – då det mesta tyder på att ormen är fortsatt inne i Skansen-byggnaden. Lägg därtill att prinsen och prinsessan inte är i Stockholm de här dagarna. De befinner sig nämligen i Värmland där de bland annat ska besöka Karlstad och Filipstad.

Annons

Sir Väs har nu varit på rymmen i fyra dagar och det pågår ett intensivt arbete för att locka hem ormen – som orsakat lite stress bland Djurgårdsbon.

Annons