Mardrömsbeskedet till kungen och Silvia: ”Är för svårt”

kungen silvia drottning

TT
Om uppgifterna stämmer blir det ingen traditionsenlig OS-resa för kungaparet.

De har ångrat sig om att arrangera OS och vill dra sig ur, men nu behöver japanska regeringen hitta ett sätt att ställ in mästerskapet utan att tappa ansiktet, menar en källa till tidningen The Times.

OS skulle som bekant hållas i Tokyo 2020 men var tvunget att skjutas upp till året efter, men nu menar källan alltså att den japanska regeringen är överens – OS måste ställas in helt. Istället vill de säkra de olympiska spelen för nästa tillgängliga datum, nämligen år 2032.

Mardrömsbeskedet om OS i Tokyo

Enligt denna källa, som ska vara en senior medlem av det regerande partiet, så är de inom regeringen överens om att spelen är dödsdömda. Nu är målet att hitta ett sätt att dra sig ur men inte tappa ansiktet, för att Japan ska ha chans att få ett nytt datum tilldelat.

”Ingen vill vara den första som säger det men konsensus är att det är för svårt. Personligen tror jag inte det kommer hända, säger källan.

Men att något beslut ska vara taget dementeras av IOK-chefen Thomas Bach i en intervju med Kyodo News.

kungen silvia drottning os tokyo

Heja, heja, heja! Kungaparet hejar fram de svenska deltagarna under ett vinter-OS.

IBL

– Vi har för närvarande ingen anledning att tro att de olympiska spelen i Tokyo inte kommer att invigas den 23:e juli på OS-stadion i Tokyo, säger Bach i en exklusiv onlineintervju med den japanska nyhetsbyrån två dagar innan det återstår sex månader till mästerskapet.

Dessa nyheter kommer bara under tiden som covid-19-smittan ökar i landet, och en opinionsundersökning visar att bara en femtedel av de tillfrågade vill att OS ska bli av nästa år, det rapporterar SVT.

Skulle OS ställas in permanent är det ett stort bakslag för det svenska kungaparet, som alltid brukar ta sig till platsen för tävlingarna för att stötta de som tävlar för Sverige och kanske hjälpa till att motivera dem att ta ännu fler medaljer.