Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Margareta Heed rapporterar från Victorias besök i Ghana

18 mar, 2014, 09:22 
Annons
Margareta-Heed-Ghana

Svensk Damtidnings hovreporter Margareta Heed är på plats i Ghana och följer kronprinsessan Victoria under besöket.

Dunkande trummor och dansare med rytm under fötterna mötte kronprinsessan och handelsminister Ewa Björling under den handelsresa som startade under måndag eftermiddag och pågår under veckan, först i Ghana och därefter Tanzania.

Ghana-6

Men det svenska vädret hann ställa till det för delegationen. Först en och en och en halv timma efter utsatt tid lyckades det svenska statsplanet lyfta från Arlanda under måndagen.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Ghana-2

Men är det någon som kan knappa in på tid så att människor slipper vänta så är det kronprinsessan och hennes delegation.

Ghana-1

De struntade i att besöka sitt hotell utan for i stället raka vägen till en av staden Accras många slumkvarter, Nima. De välpolerade bilarna stannade bland plåtskjul och nyfikna barn utan skor på fötterna.

Annons

 

ghana-tak-1
ghana-99

I en ännu inte färdigbyggd Moské möts ett gäng flickor varje vecka genom utbildningsprojektet Teck Needs Girls.

Eldsjälar

Tack vare flera eldsjälar och mentorer får flickorna lära sig mer om IT och kommunikation.

Öka självförtroendet

De lär sig koda och programmera, allt för att öka deras kunskap i området, men även för att öka deras självförtroende.

Annons

Victorias besök

Kronprinsessan kom in i lokalen där flickorna samlats med en dator på cirka tio personer.

Ghana-67

Just denna dag skapade man en webbsida med bilder och texter om barnens drömmar.

Victoria-34

Kronprinsessan satte sig på en av plaststolarna i sin hellånga blå klänning och precis som alltid började hon peppra barnen med frågor.

Annons

– Vad drömmer du om? Frågade hon en flicka.

– Jag ska bli pilot, svarade hon självsäkert.

– En pilot? Du hade säkert fort hit mig snabbare! Det är bara att kämpa så hoppas jag verkligen på att alla era drömmar slår in!

Men lika snabbt som kortegen kom, lika snabbt lämnade man stadsdelen för det lyxhotell där nästa punkt skulle äga rum. En middag med runda-bord-samtal tillsammans med svenska företagare och entreprenörer som är verksamma i Ghana.

Vic-54

Under tisdagen kommer kronprinsessan att få en presentation av Viasat, som är Ghanas näst största tv-kanal, och vår svenska handelsminister kommer delta i morgonsoffan under en live-sändning. Därefter blir det flera möten med välgörenhetsorganisationer, trädplantering lunch på en båt med Ghanas president samt ytterligare en affärsmiddag.

Av Margareta Heed

Foto: Stella Pictures

 

 

Annons