Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Margarethas beslut – som splittrar Hagasessorna

13 sep, 2020, 12:00 
AvRed Aktionen
Hagasessorna kunde ha återförenats.
Hagasessorna hade chansen att ses igen – men ett beslut från Margaretha förändrade allt.
Annons
Det här är HagasessornaBrand logo
Det här är Hagasessorna

Hagasessorna skulle återförenas – men Margaretha drog sig ur. Då, sent förra året, visste ingen att världen skulle lamslås av en pandemi som skulle försvåra möjligheterna till fysisk närhet och flygresor, framförallt för äldre människor.

Om Hagasessorna hade vetat om att det skulle bli sista chansen att ses på ett bra tag, kanske de hade tänkt annorlunda?

Det var Margarethas 85-årsdag i oktober som var anledningen till den planerade syskonträffen. Det är lite av en tradition – kungens systrar brukar nämligen alltid luncha tillsammans i Östermalmshallen när någon av dem fyller år. Så här såg det till exempel ut när prinsessan Birgitta fyllde jämnt:

Hagasessorna lunchar i Östermalmshallen för att fira prinsessan Birgittas 80-årsdag 2017.
Ser du prinsessan Margaretha och prinsessan Birgitta i vimlet?

Annars var det i juni 2018 som vi senast såg Hagasessorna sida vid sida. Då samlades de för att vara med när prinsessan Madeleine döpte sin yngsta dotter prinsessan Adrienne i Slottskapellet på Drottningholms slott – men också för att fira prinsessan Désirée som fyllde 80.

Annons

Margaretha ville inte

Men av Margarethas 85-årsfirande blev det inget. Prinsessan Birgitta berättade om systerns beslut i en intervju med denna veckotidning, via telefon från  hennes hem i Santa Ponsa på Mallorca.

Hon berättade att hon var redo för den kungliga familjefesten. Men Margaretha, som bor på den brittiska landsbygden, ville inte komma hem.

– Ja, jag trodde att vi skulle samlas för att fira Margaretha – men nu blir det inte så. Hon har bett om att inte bli firad just nu, hon tycker att det är jobbigt att resa till Sverige när det är så här kallt och läskigt ute, sa Birgitta.

Då Svensk Damtidnings reporter påpekade att det inte är ofta som systrarna ses längre, svarade Birgitta:

– Nej det blir inte så ofta, så därför försöker vi alltid ta tillfället i akt när någon fyller år. Och vi hade hoppats att vi skulle kunna ses nu, men det får bli senare som sagt.

Blir det ett återseende på 86-årsdagen, måntro?

Foto: TT

Annons