Margrethe i tårar i ny dokumentär: ”Betyder så mycket”

Just nu rullar dokumentären ”Frederik af folket”, om Margrethes far, Frederik, på SVT. I den starka dokumentären rörs danska drottningen till tårar – vid ett flertal tillfällen.

Det var i början av januari 2020 som dokumentären Frederik af folket hade premiär på svenska SVT. Dokumentären, som består av fyra stycken en timmes långa avsnitt, berättar historien om danska drottning Margrethes far, Frederik IX.

Dokumentären innehåller mängder av små intervjuklipp med drottning Margrethe, då hon berättar historien om sin älskade pappa, och sin mamma, drottning Ingrid av Danmark, född Ingrid av Sverige.

Margrethe Ingrid

Margrethe med sina föräldrar, 1942.

Vid flera tillfällen rörs Margrethe till tårar, då hon tänker på historiens vingslag och allt som hänt. I Frederik af folket kommer danskarna närmare sin drottning än någonsin tidigare. Drottning Margrethe är ju känd som Danmarks landsmor, hon visar alltid ett nästan stoisk lugn – även mitt i stora, personliga kriser. Men år 2020, tack vare den nya dokumentären som givetvis också sänds i DR, kommer alltså det danska folket att se en helt ny sida av sin majestät: en känslig sida.

Margrethe

Margrethe i dokumentären, med den brosch hon fick av sin far då hon var en liten flicka. Foto: DR.

Broschen som rör Margrethe till tårar – en hästsko

Dorthe Gad Thuemoes är kvinnan som gjorde intervjuerna med den danska drottningen. Hon är kvinnan som fick Margrete att öppna upp – och det rejält.

– Det handlar om drottningens far, och när du kommer så nära är det viktigt att ha respekt. Det är sårbart och jag har funderat på hur nära jag kan gå?, berättar hon för danska Se och Hör.

Margrethe 1940

En nyfödd Margrethe med mamma och pappa, 1940.

– Det ögonblick som jag upplever att drottningen blir som mest rörd av att berätta om är då hon pratar om den lilla hästskon – en liten brosch hon bär på – som hon har fått av sin far, hon fick den då det beslutades att hon skulle bli Danmarks nästa regent. Den betyder tur och drottningen bar den också på balkongen 1972, då hon utropades till drottning. När hon berättar den historien kan man känna att den verkligen spelar en stor roll i hennes liv, säger Dorthe Gad Thuemoes, kvinnan bakom den hyllade serien.

Ingrid och Frederik, 1960. Margrethe i bakgrunden.

Hon har intervjuat Margrethe fyra gånger. Dorthe har bland annat träffat drottningen av det kungliga skeppet Dannebrog, och efter en tid började Daisy, som ju Margrethe kallas av de allra närmaste, öppna som aldrig förr.

Margrethe 1972

Margrethe utropas till drottning 1972. Lägg märke till hennes vackra hästskobrosch.

Det är tydligt att Margrethe har ett otroligt nära band till sin far – även nu, flera år efter hans död.

– De hade en mycket, mycket nära relation. När allt kommer omkring är han den enda i detta land som har det jobbet, och hon är den enda i landet som har det jobbet. Det finns ingen annan som kan komma in i ödet eller framtiden. Det kan vara så att det stärker banden, säger Dorthe Gad Thuemoes.

Drottningen visar egentligen aldrig stora känslor offentligt. Hon blir sällan arg eller upprörd. När prins Henrik, hennes make, dog i februari 2018, blev många danskar förvånade över att Margrethe log hela tiden. Därför är det också en smula förvånande att se att drottningens far uppenbarligen får känslorna att svalla på detta sätt.

Margrethe vid Henriks begravning

Margrethe med familjen vid Henriks begravning 2018.

Margrethes ord om drottning Ingrid

Margrethe, Benedikte och Anne-Marie.

Margrethe, Benedikte och Anne-Marie, med sin far 1948.

Även när drottningen berättar om sin mor, Ingrid (som ju var svensk prinsessa från början), visar hon starka känslor. Det är tydligt att hon såg upp till henne väldigt mycket. Alla Ingrids tre döttrar, Margrethe, Benedikte och Anne-Marie, upplevde en mycket närvarande mamma, något som Ingrid själv tyvärr inte fick uppleva.

Drottning ingrid

Ingrid med sina tre döttrar.

Som tioåring tvingades hon se sin höggravida mamma, Margareta, dö på grund av en öroninfektion. Hennes far, den svenska kungen, gifte sig med den engelska Louise tre år senare.

Margaretas begravning

Margaretas begravning 1920. Här syns kronprins Gustaf Adolf med barnen Ingrid, Sigvard och Gustaf Adolf.

Som vuxen upplevde Ingrid ännu en familjetragedi när hennes bror, kronprins Gustaf Adolf, den svenska kungens far, dog, 40 år gammal, i en flygolycka på Kastrup flygplats.

Trots många bedrövelser var Ingrid en väldigt varm person. Och hon mjukade upp den danska kungafamiljen. Frederik, Margrethes pappa, hade ofta svårt med sin egen far, Christian, och hans hårda sätt. Men allt det där hårda försvann då Ingrid dök upp i deras liv.

Margareta

Prinsessan Ingrid som bebis med mamma, kronprinsessan Margareta och storebröderna prins Gustav Adolf (kungens far) och prins Sigvard. Året är 1910.

– Min far bad Ingrid att fråga sin framtida svärfar om de kunde åka hem från bröllopet i Stockholm till Danmark i det kungliga skeppet Dannebrog, säger Margrethe.

Hon fortsätter:

Ingrid och Frederik vid sitt bröllop 1935.

– Det hade aldrig hänt om min pappa hade frågat. Då skulle det inte ha accepterats. Jag tror faktiskt inte att han vågade fråga. De flesta i familjen var lite rädda för Christian. Men min mamma var på något sätt undantaget.

Se hela serien Frederik af folket här. 

Foto: TT