Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Margrethe och Elizabeth - än är de inte redo att lämna över till männen

02 jan, 2018, 16:00 
AvRed Aktionen
Margrethe och Elizabeth, båda starka drottningar. Ingen av dem är särskilt sugna på att lämna över till nästa generation, männen.
Annons

Av: Agneta Nisbeth Foto: IBL, Stella Pictures

För några år sedan lämnade drottning Beatrix över till sonen kung Willem-Alexander och tog titeln prinsessa av Nederländerna. Så nu är det bara två regerande drottningar kvar i Europa, den brittiska drottning Elizabeth och danska drottning Margrethe, sedan är det åter männen som tar över.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Den danska drottningen har haft några tuffa år, hon har offentligt fått utstå en hel del svidande kritik från maken prins Henrik som absolut ville kallas kung och vägrade bli begravd vid sin hustrus sida. Men sedan avslöjade det danska hovet att prinsen led av demens och att man därmed kanske skulle ta hans uttalanden med en nypa salt.

Hur det än var med prinsens agerande kan man bara ana hur svårt allt detta ståhej i pressen varit för den 77-åriga Margrethe. I februari i år orkade inte Henrik längre och somnade in och lämnade en förfärad Margrethe efter sig.

Annons

– Det har aldrig varit någon tradition i Danmark att abdikera, jag kommer inte att lämna över tronen förrän jag ramlar av pinn, har Margrethe sagt.

För drottningen av Danmark finns det bara ett sätt att hantera det anrika och ärofyllda uppdraget som regent, man jobbar tills man stupar. Då först tar nästa generation över.

Om Drottningen själv får bestämma så kommer Frederik stå i skuggan ett tag till.

Och i hennes fall blir det då kronprins Frederik och kronprinsessan Mary som blir kung och drottning av Danmark. Men redan nu, när prins Henrik inte längre finns vid sin hustrus sida, har både kronprinsparet och prins Joachim med sin hustru prinsessan Marie ställt upp. Kronprinsen har under hösten bland annat besökt Kina och vandrat på kinesiska muren, träffat viktiga företag och hälsat på i det kejserliga Japan. Uppdrag som för bara några år sedan skulle utförts av hans mamma och pappa.

Charles har tagit över en del uppdrag, men än är det Elizabeth som står högst upp på tronen.

På samma sätt har nu även drottning Elizabeth, 91, börjat lämna över alltför tunga uppdrag till sina barn och barnbarn sedan maken prins Philip gått i pension. Framför allt är det tronföljaren prins Charles och hans hustru Camilla som dragit det allra största lasset, speciellt längre utlandsresor. Charles fyller 70 år den 14 november och är inte precis någon ungdom själv, men ska bland annat besöka Singapore, Indien och Malaysia inom kort. Nästa år blir det fler långa resor.

Annons

Även hans syster, prinsessan Anne, 67, har en fulltecknad kalender. Hon är också den som arbetar allra mest i det brittiska kungahuset – efter drottningen förstås.

Men abdikera är helt uteslutet för Elizabeth, hon och resten av kungafamiljen vill inte upprepa det som skedde när Edward VIII gav upp allt för att kunna gifta sig med sin Wallis Simpson.

Det finns planer på att lämna över vid 95 års ålder, enligt drottningen.

Däremot avslöjar flera brittiska tidningar att drottningen kommer lämna över en stor del av ansvaret på äldste sonen den dag hon fyller 95, under den så kallade Regency Act. Då skulle prins Charles kunna bli regerande prins, (prince regent) medan hans mor fortfarande bär titeln drottning.

Men det är inte alla som tror att drottning Elizabeth kommer att ge upp sitt uppdrag.

– Hon kommer att stanna på tronen tills hon drar sin sista suck, säger en av drottningens nära medarbetare.

Och vad säger då det brittiska hovet på den brännheta frågan om Elizabeth tänker abdikera? Inte mycket tyvärr, vi får fortsätta att spekulera:

– Inga kommentarer om frågor av denna natur, säger presschefen till tidningarna varje gång någon frågar.

Annons