Margrethe och Elizabeth firar landstigningen i Normandie

Annons

Margrethe-2

Normandie-3För första gången deltar Danmark officiellt i firandet av D-dagen och drottning Margrethe är inbjuden.

Den 6 juni 1944 lyckades de allierade västmakterna landstiga i Normandie i norra Frankrike. Invasionen som gick under beteckningen “D-dagen” är den största landstigningsoperation som gjorts i historien.

Historisk dag

Landstigningen i Normandie innebar att de allierade i fortsättningen kunde angripa Tyskland från två håll vilket beseglade Nazitysklands öde och förkortade andra världskriget.

70-årsjubileum

I sommar är det  70 år sedan de allierade gick i land i Normandie och startskottet brann av för D-dagen.

strand-1

Margrethe har tackat ja till att närvara och det blir således första gången för drottningen. Frankrikes president Hollande har speciellt bjudit in drottningen och de 800 krigshjältarna som deltog i invasionen. Många soldater dog i kampen för frihet.

Elizabeth

70-årsdagen firas flera dagar och på olika platser. På den andra stranden, på andra sidan Engelska kanalen, kommer drottning Elizabeth av Storbritannien att medverka vid en stor ceremoni.

Av Åsa Bönnelyche
Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “Margrethe och Elizabeth firar landstigningen i Normandie”

 1. Marguerithe skriver: 1 juni, 2014

  Båda drottningarna Margrethe och Elizabeth är drottningar i första hand och mödrar, far- och mormödrar i andra hand. Det viktigaste för dem är monarkin, till varje pris. De gör sig på bild också bäst i ensamt majestät. Övriga har ju kunnat och velat kombinera rollerna, som exempel Beatrix, Silvia, Sonja.


 2. allegra skriver: 1 juni, 2014

  Även kung Harald kommer från Norge.
  Liksom Putin, inbjuden av president Hollande.
  Liksom Angela Merkel.
  Ceremonierna hålls i den lilla staden Ouistreham nära de sju landstigningsbeacherna till minne av de 300 000 man som deltog. Det tog en hel vecka innan nån vågade säga att landstigningen hade lyckats.


 3. Todo skriver: 1 juni, 2014

  H.M. Kongen av Norge skal også delta, og det samme skal DD.MM. Kongen og Dronningen av Nederland


 4. Rosa skriver: 1 juni, 2014

  Europas finaste PanterDrottningar…..Landstigningen av Normandie är väl en bättre anledning fira 6Juni än Hyckleriet med Nationaldagsfirande


 5. Kristine, Oslo skriver: 1 juni, 2014

  Alle allierte deltar i 70 års jubileum for D-dagen, også Norge, med kong Harald i spissen.


 6. Majastina skriver: 1 juni, 2014

  Fantastiskt att dessa två drottningar möts här — Elisabeth och Margrethe är (tillika med Sophia av Spanien) de enda riktigt blåblodiga drottningarna i Europa….. något att betänka i modernt "demokratiska" tider….. när fröken (eller fru) Vemsomhelst kan komma upp på en tron!


 7. emma_h skriver: 2 juni, 2014

  "på andra sidan Engelska kanalen, kommer drottning Elizabeth av Storbritannien att medverka vid en stor ceremoni."

  även QE2 är inbjuden till Frankrike(plus 14 statsöverhuvuden till), innan hon deltar i D-Dayfirandet i hemlandet…
  utdrag_Queen & D of E are to attend events commemorating the 70th anniversary of the D-day landings during a 3day state visit to France in June, Buckingham P has announced.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2514400/France-invite-Queen-centre-70th-anniversary-D-Day-landings-service-Sword-Beach.html
  http://www.theguardian.com/uk-news/2014/feb/03/queen-d-day-anniversary-events-france


 8. ToreStockholm skriver: 2 juni, 2014

  ROSA
  Helt enig !


 9. Hm skriver: 2 juni, 2014

  # 3 Om Sverige deltar i firandet av dagen D vet jag inte, men Sverige var inte heller en aktiv part i andra världskriget. På vilket sätt "hycklar" man genom att fira en nationaldag?


 10. Lena M skriver: 2 juni, 2014

  4# Helt enig med dig. Vi borde bestämma ett annat datum för nationaldag. Kanske ett bestämt datum för midsommardagen som nationaldag. Jag bryr mig i alla fall inte om 6:e juni, förutom att man är ledig förståss. Anledningen att jag föreslår midsommardagen är att jag känner att den dagen är den mest svenska dagen på året. Jag håller också med om att de ovan nämnda drottningarna är riktiga panterdrottningar.


 11. Hilde skriver: 2 juni, 2014

  Rosa og Tore
  Nå var vel Sverige nøytralt under krigen og dermed ingen del av de allierte.
  Det kan jo tenkes at de ikke har fått noen invitasjon av den grunn.

  Hva mener dere med at det er hyklersk å feire sin nasjonaldag?
  Det gjør jo vi i Norge,det gjør man i USA,Frankrike og en drøss med andre land verden over.
  Mange merkelige kommentarer på disse sidene.


 12. ToreStockholm skriver: 3 juni, 2014

  Bästa Hilde
  Var verkligen Sverige helt neutral under krigen ? Det kan man alltid spekulera i , men Tyskland gick icke till krig mot Sverige . Man hade jo nytta av svenskarna …
  Nå er det jo ett nytt fenomen med fridag den 6. juni , tidigare var det bara bara en vanlig flaggdag . Svenska barn blir icke som norska mer eller mindre " tvingat " till att gå i tåg .
  Vad firar svenskarna ? Republikanerna firar dagen , mens kungafamiljen sitter på utställning på Skansen .


 13. Lena M skriver: 3 juni, 2014

  # 11. Jag tror att de länder som firar sin nationaldag har en anledning att göra det av historiska skäl. Ofta handlar det väl om att fira att man överlevt ett krig, gjort sig "fri" från ett annat lands kontroll och liknande. Sverige har ju inte de erfarenheterna. Vi har varit stormakt själva med allt det innebar. Inte var vi väl några hjältar heller under WW2. Så vad ska vi fira?


 14. Kristine, Oslo skriver: 4 juni, 2014

  # 13
  Man kan feire sitt elskede fedreland uten å knytte det til en spesiell historisk hendelse. Sverige er et vakkert og godt land som er vel verdt å feire. Midsommar er en gammel seremoniell dag med dype røtter i de eldste oldtidskulturer, men ingen feirer denne dagen med større deltagende og intensitet enn svenskene. Det hadde kanskje heller vært en genistrek å utrope den til nasjonaldag i Sverige i stedet for svenska flaggans dag den 6. juni?

  De fleste land feirer sine nasjonaldager med militærparader. Det passer ikke for oss her i Norden.


 15. ToreStockholm skriver: 6 juni, 2014

  Gratulerar med dagen 6: juni!
  Dagen D då allierade inklusive Ryssarna landsteg i Normandie, början till slutet för Hitler.
  Det är också läge fira att Gustav Wasa blev kung och vi blev fria Danskarna, framför allt Christian tyrann, "han sket så det rann, efter kom Wasa med en trasa"


Annons

Laddar