Margrethes bild avslöjar – behandlar Mary och Marie olika

05 apr, 2020, 10:04 
https://image.svenskdam.se/ellen-svartvit1-200x200.jpg.jpg?imageId=5471140&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Ellen Myrgård Lindén
drottning margrethe kronprinsessan mary prinsessan marie
Drottning Margrethe har öppnat upp dörrarna till sitt privata kontor och passade dessutom på att göra en tydlig markering.
Annons

Häromveckan talade drottning Margrethe till det danska folket. Ämnet för dagen var förstås coronaviruset och det var en bekymrad och allvarlig drottning som tittade in i tv-kameran.

– Coronavirus är en farlig gäst. Den sprids i en kedja – och i den kedjan dör människor. Den kedjan ska vi bryta, sa Margrethe i sitt tal.

Margrethe kommenterade coronakrisen

Hon kom också med en tydlig uppmaning till medborgarna. Och gav en känga till de människor som inte tar myndigheternas ord på allvar.

– En person kan smitta många. Och smittan går runt. Vi måste alla tänka oss för. Tvätta händer, håll avstånd, undvik fysisk kontakt. Stanna hemma.

– Tyvärr tar inte alla situationen på allvar. Min uppmaning gäller inte bara de unga – man ser folk i alla åldrar som håller fester och firar födelsedagar. Det är tanklöst och hänsynslöst. Så kan vi inte ha det.

Visade upp en privat bild i tv-sändningen

Men det var inte bara Margrethes tal som hamnade i fokus under den här tv-sändningen. Bakom drottningen kunde man nämligen skymta ett inramat fotografi. En enda privat bild syntes från det kungliga kontoret och den bilden föreställde kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. Yngsta sonen Joachim och hans hustru Marie syntes inte på något fotografi.

drottning margrethe
Drottning Margrethe talade till det danska folket – och visade upp en privat bild.

Att drottningen står närmare Mary än Marie är känt sedan länge. Frederik ska ta över tronen en dag och kronprinsparet rycker ofta in i Margrethes ställe. Drottningen, som tampats med en del krämpor de senaste år, är helt beroende av deras hjälp. Joachim och Marie har inte alls den ställningen i det danska kungahuset. De befinner sig för närvarande i Köpenhamn men bor till vardags i Paris.

Foto: TT, kongehuset.dk

Annons