Margrethes ensamma tid – berättar om livet efter Henrik

Margrethe 45

Nästa år blir den folkkära drottning Margrethe 80 år och då blir det ett firande som heter duga i Danmark. I en ny intervju med Kvällspostens chefredaktör Magnus Ringman berättar hon om hur hon mår, om livet, åldrandet och familjen.

Det är svårt att förstå att drottning Margrethe nästa år fyller 80. Då blir det firande över hela Danmark. Hovet har ännu inte spikat programmet, men planeringen har börjat och inbjudningarna kommer att skickas till de kungliga släktingarna runt om i Europa. Vår svenska kungafamilj kommer att vara där självfallet. Kung Carl XVI Gustaf och Margrethe är ju kusiner.

Margrethe

I den personliga intervjun med Kvällsposten berättar Margrethe av Danmark bland annat att hon inte känner sig speciellt annorlunda i dag från hur det var för tio år sedan.

Drottning Margrethe om åldrandet

– Jag orkar inte fysiskt lika mycket som tidigare. Man går långsammare och trapporna känns högre. I spegeln ser man att åren har gått och inte utan spår, men egentligen känner jag mig inte speciellt olik hur det var för tio år sedan, även om jag är en gammal gumma, säger drottning Margrethe.

Vill inte abdikera

Hon berättar också att hon ser sin uppgift som drottning, som en livsuppgift. Abdikera är inget för denna dam. Det märks tydligare och tydligare hur kronprins Frederik förbereder sig att ta över tronen efter sin populära mor. I bland hjälps de åt att representera. Men Margrethe är absolut inte främmande för att utföra sina plikter.

Margrethe 78

I förra veckan kunde danskarna få en kunglig medpassagerare i vagnen på väg till arbetet. Nära tio år efter byggstarten öppnar en ny tunnelbanelinje i Köpenhamn – Cityringen. På söndagen invigdes linjen med tal, konserter och gratisresor.

Drottning Margrethe och statsminister Mette Frederiksen var med ombord på det första tåget. Utbyggnaden gör att antalet resenärer beräknas öka från 65 miljoner till 120 miljoner per år.

Margrethe om ensamheten efter prins Henrik.

Den danska drottningen säger också att livet har tagit en annan vändning sedan hon blev änka. Hon saknar prins Henrik mycket. Stundtals känner hon sig ensam.

– Det blev på ett annat vis när man plötsligt var ensam. Han hade ju varit sjuk de sista två åren. Vi hade inte varit tillsammans lika mycket som tidigare. Jag började vänja mig vid att göra saker ensam.

Det är en öppenhjärtig regent som möter Kvällsposten.

Ni kan läsa intervjun här!

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: