Margrethes erkännande – efter att familjen lämnade landet

Drottning Margrethe är inte som andra farmödrar.

I nya boken "Dronning Margrethe", författad av Karin Karin Palshøj, erkänner Margrethe att hon inte är som andra far- och mormödrar.

Drottning Margrethe har länge haft ett hektiskt arbetsschema och nu, när större delen av kungafamiljen befinner sig utomlands, arbetar hon ännu mer. I nya boken “Dronning Margrethe”, författad av journalisten Karin Palshøj, avslöjar hon att det tuffa arbetstempot påverkat hennes familjeliv mycket.

Boken, som släpps med anledning av att Margrethe fyller 80 år i april, består bland annat av bilder från Fredrik den IX och drottning Ingrids samlingar, och drottning Margrethe kommenterar även en del av bilderna själv. Enligt danska BT berättar hon också öppenhjärtigt om sin roll som farmor, och erkänner att hon inte har så mycket kontakt med sina åtta barnbarn på grund av sina många åtaganden.

– Jag träffar inte mina barnbarn så ofta, och jag har det hett om öronen själv. Min ursäkt är att jag till skillnad från andra farmödrar i min ålder fortfarande arbetar. Det tar en hel del av min tid och särskilt min uppmärksamhet, säger hon och fortsätter:

– Det kanske bara är en ursäkt i efterhand från min sida, när jag insåg hur mycket jag inte gjorde för mina barnbarn jämfört med andra, men jag tror att det spelar roll, säger drottningen.

Gillar inte att leka med barn

Det är inte första gången Margrethe har erkänt att hon inte har så nära relationer till sina många barnbarn. Tidigare har hon sagt att det inte ger henne så mycket att leka med små barn, inte ens med sina egna, och att hon själv inte har varit fullt närvarande i sönerna Frederik och Joachims uppväxt.

Samtidigt verkar Margrethe inte vara särskilt bekymrad över det, utan berättar vidare i boken att hennes söner och svärdöttrar är fullt kapabla till att ta hand om sina egna barn själva.

– Och nu när jag ser hur förnuftiga och bra föräldrar mina barn är, finns det inte så stor anledning till att vara påstridig.

Foto: TT