Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Margrethes hemliga lyxfest – detaljen i bilderna avslöjar

17 jul, 2023, 16:30 
https://image.svenskdam.se/image-9753847?imageId=9753847&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Minna Sarpaneva
Drottning Margrethe
Drottning Margrethe är den danska monarken som suttit på tronen längst tid.

Drottningen slog på stort i helgen!

Annons

Danmarks drottning Margrethe slog alldeles nyligen rekord.

Drottningen kan numera titulera sig som den längst regerande monarken i dansk historia, och under lördagen firades rekordet med en högtidlig fest.

7 saker du inte visste om drottning MargretheBrand logo
7 saker du inte visste om drottning Margrethe

Så länge har drottning Margrethe suttit på tronen

Den 14 januari 1972 tog drottning Margrethe, då 32 år gammal, över tronen efter sin far, kung Frederik IX.

Det innebär att drottningen har regerat i lite mer än 51 år, något som också gör henne till den danska monarken som suttit på tronen under längst tid.

Tekniskt sett är Kristian IV, som utsågs till kung år 1588, den som har regerat längst i Danmark. Men eftersom han var 11 år gammal vid tiden tillträdde han inte vid tronen förrän år 1596, där han satt i 51 år och sex månader. Ett rekord som ingen har slagit fram tills nu.

Detaljen på Margrethes hemliga fest

Självklart ska ett så stort rekord firas. Under helgen bjöd drottning Margrethe in till privat fest i Riddarsalen i slottet Koldinghus. Samma sal som Kristian IV lät bygga under sin tid som regent.

Annons

Festen gästades av ett 40-tal gäster, däribland privata vänner och anställda vid det danska hovet. På Instagram har det danska kungahuset delat med sig av ett inlägg där de uppmärksammar drottning Margrethes rekord, samt delar med sig lite av Riddarsalens historia.

Bland lyxiga bordsdekorationer och historiska konstverk är det dock en sak som sticker ut. I bakgrunden syns en grupp människor som ser ut att vara gäster på festen – och de tycks minst sagt hålla sig till salens tema.

De är nämligen klädda i klänningar och dräkter som ser ut att vara från medeltiden, det vill säga den perioden som Kristian IV regerade.

Annons