Margrethes jättefest – med kungaparet och Victoria!

Snart dags för vårens stora kungliga fest! Margrethe fyller 80 – och Victoria och kungaparet flyger till Köpenhamn för att fira.

Det är drottning Margrethe som fyller 80 år och danska hovet har precis avslöjat alla festplanerna. Dronningen ska firas i dagarna tre, med svenska kungafamiljen bland hedersgästerna.

Danska kungafamiljens galakalas är berömda!

Själva födelsedagen äger rum den 16 april men firandet drar i gång redan direkt efter påsk, med en stor galaföreställning på Det Kongelige Teater. Och dit åker Margrethe minsann med största möjliga elegans, i kortege från slottet Amalienborg.


Tisdagen den 14 april  Hela danska kungafamiljen firar drottningen vid en stor gallaforestilling på Det Kongelige Teater som också direktsänds i dansk tv.

Onsdagen den 15 april Drottning Margrethe firas av ett helt gäng glada barn på Christiansborg Slot i Köpenhamn.

Drottning Margrethes officiella födelsedagsporträtt.

Det officiella födelsedagsporträttet.

Så ska drottning Margrethe firas

Där fortsätter firandet sedan med en stor galamiddag med alla kungliga gäster och hela det officiella Danmark. Och mellan de speciellt komponerande menyn utlovar danska hovet mycket speciell underhållning, värdig en drottning.

Torsdagen den 16 april Själva födelsedagen! Margrethe är nog den enda kunglighet i hela världen som firar födelsedagen med officiell morgonväckning. Då står alla hennes kungliga gäster och sjunger och hurrar under hennes sängkammarfönster på Fredensborg Slot. Och där brukar födelsedagsbarnet sedan sticka ut ett rufsigt huvud (ibland med utsläppt hår!) och säga godmorgon…

Drottning Margrethe och prins Henrik.

Så här glatt brukade det vara vid födelsedagsväckningen medan prins Henrik levde.

Kungaparet vid drottning Margrethes morgonväckning på 70-årsdagen.

Margrethes födelsedag rivstartar i ottan – och då måste hennes gäster gå upp lika tidigt…

Fredensborgs slott, strax utanför Köpenhamn.

Fredensborgs slott, strax utanför Köpenhamn.

Sedan fortsätter firandet inne i Köpenhamn med det traditionsenliga vaktavlösningen. Och så får alla chansen att hurra för majestätet när hon och resten av familjen kommer ut på balkongen till Christian IX:s Palæ på Amalienborg klockan 12.00.Sedan sätter sig Margrethe i kortegevagnen och rullar iväg till Köpenhamns rådhus, där det blir födelsedagsunderhållning och ännu mer balkongvinkande. Och på kvällen väntar den stora finalen, en privat middag med dans på Fredensborgs slott med hela det kungliga Europa på gästlistan.

Foto: TT, Per Morten Abrahamsen/Kongehuset.dk