Margrethes lyxköp – för 45 miljoner kronor: "Det är bisarrt!"

Drottning Margrethe sparade inte på utgifterna.Här är slutresultatet av hennes stora spenderaryra.

Drottning Margrethe har stora planer inför den eviga vilan.

När Margrethe väl lämnar oss, vilket förhoppningsvis dröjer länge, har hon planerat något alldeles speciellt för egen del. Vi pratar om ett objekt som gjort den danska drottningen omskriven i hela världen.

Drottning Margrethe – lyxköpet väcker reaktioner

Margrethe är en bestämd kvinna.

Margrethe är en bestämd kvinna.

Margrethe har nämligen låtit konstruera en sarkofag, inspirerad av de gamla egyptiska härskarna. Hennes specifika sarkofag är gjord i glas och tog hela femton år att konstruera. Dess plats är i Roskilde domkyrka där alla danska kungligheter, sedan 1400-talet, ligger begravda.

Sarkofagen är 3,3 meter lång och väger sju ton.

– Regentparet har först och främst önskat att det skulle bli en modern sarkofag i moderna material och utförd av en nutida konstnär, har konstnären Björn Nørgaard förklarat vid ett tidigare tillfälle.

 

LÄS OCKSÅ: Drottning Silvia om bekymret för prins Oscar

Drottning Margrethe – så ser hennes sarkofag ut

Vilken sarkofag – ett praktbygge!

Vilken sarkofag – ett praktbygge!

Björn fick i princip fria tyglar och har kunnat beställa in det dyraste, mest exklusiva arbetsmaterialet. Sarkofagen står på tre stenpelare av gjorda sv grönländsk marmor, granit från Bornholm respektive basalt från Färöarna. På pelarna finns elefanthuvuden i silver, som en referens till den danska Elefantorden.

Ovanpå sarkofagen har Björn placerat skulpturer i brons som ska högtidlighålla Margrethes tid på den danska tronen. Och under allt detta finns fundamentet: en trappa i fransk sandsten med sju steg.

Slutnotan på hela konstverket hamnade på otroliga 44 miljoner kronor. Detta har väckt reaktioner. När tidningen Insider skulle lista “bisarra sätt som världens kungligheter spenderat sina pengar”, så fanns Margrethes sarkofag med på listan.

“Hennes förmögenhet läggs på på en ganska morbid sak”, skriver tidningen.

 

LÄS OCKSÅ: Silvias oväntade ord om Margrethe – och sjukdomen