Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Margrethes nya ord om familjekrisen: "Jag är ledsen"

03 okt, 2022, 16:35 

Nu uttalar sig drottning Margrethe om känslorna kring hennes barn och barnbarns förtvivlan.

Annons
Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarnaBrand logo
Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarna

Drottning Margrethes beslut om att frånta sina fyra barnbarn Nikolai, Felix, Athena och Henrik sina kungliga titlar kom som en chock för familjen.

Under veckan som gått har både prins Joachim, prinsessan Marie och prins Nikolai uttalat sig om situationen – och förklarat hur ledsna de är över beslutet.

– Vi är alla väldigt ledsna. Det är aldrig roligt att se sina barn bli illa behandlade på det här sättet. De är själva i en situation som de själva inte förstår, sa Joachim till danska tidningen Ekstra Bladet förra veckan.

Drottning Margrethes ord om familjekrisen: "Nödvändigt"

Nu uttalar sig drottningen själv om situationen.

"Det har varit starka reaktioner de senaste dagarna på mitt beslut om framtida titlaranvändning för prins Joachims fyra barn. Självklart påverkar det mig", inleds uttalandet som bland annat har publicerats på Instagram.

Annons

Margrethe fortsätter med att förklara att hon ser detta beslut som en "nödvändig försäkran för Monarkins framtid" och att tanken är att de skyldigheter och uppgifter som kommer med en kunglig titel ska begränsas till färre medlemmar i kungafamiljen.

Orden om barnbarnen: "Är ledsen"

Drottningen fortsätter:

"Jag har tagit mitt beslut som drottning, mamma och farmor, men som mamma och farmor har jag underskattat hur mycket min yngsta son och hans familj känner. Detta gör ett stort intryck, och jag är ledsen för det."

"Ingen ska tvivla på att mina barn, svärföräldrar och barnbarn är min stora glädje och stolthet. Jag hoppas nu att vi som familj kan finna frid att själva ta oss igenom situationen."

Annons