Margrethes ord som förbryllar: “Jag är senil”

Margrethes ord som förbryllar:
Drottning Margrethe är känd för sina färgstarka uttalanden. Nu har hon slagit till igen.
Annons

Drottning Margrethe firade nyligen sin åttionde födelsedag. Hon är en av världens mest beundrande regenter och, med sina 48 år på tronen, en av de mest långlivade.

Men Margrethe är inte rädd för att visa sig svag – trots sin status. Hon har till exempel pratat väldigt öppet om sorgen efter prins Henrik, som gick bort för två år sedan.

Annons

– Det blev på ett annat vis när man plötsligt var ensam. Han hade ju varit sjuk de sista två åren. Vi hade inte varit tillsammans lika mycket som tidigare. Jag började vänja mig vid att göra saker ensam, har hon sagt i en intervju med Kvällsposten.

Annons

Drottning Margrethe: “Jag är senil”

Drottning Margrethe – vilken krutgumma!
Drottning Margrethe – vilken krutgumma!

Nu har Margrethe återigen visat upp sin medfödda självdistans. I en ny bok, “Med Dronningen i Det Kongelige Teater”, säger 80-åringen något smått häpnadsväckande om sig själv.

Temat för boken är teater och opera, två av Margrethes stora passioner i livet. Drottningen beskriver hur hennes smak har utvecklats genom åren när det gäller just scenkonst.

– Jag är så gammal och senil att jag tycker att det är skönt när det är kostymer på scener. Och speciellt i styckena där det är fullt med fantasi i språk och handling. Det kan man inte stå och framföra i jeans, eller hur? säger Margrethe i boken enligt BT.

“Det tycker jag inte att man ska”

Det visar sig att Margrethe också har starka åsikter om ett annat vanligt förekommande inslag i teatervärlden: den stående ovationen.

Annons

– Ja, jag tycker att det har gått inflation i det. Det är synd. Det ska vara så nu. Nu kan vi inte sitta längre, nu reser vi oss! Men att bara resa sig för att man ska klappa händerna, det tycker jag inte att man ska, säger drottningen.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

13 kommentarer till “Margrethes ord som förbryllar: “Jag är senil””

 1. Magda skriver: 28 april, 2020

  Senil betyder gammal.


  1. Maria Brunström skriver: 30 april, 2020

   Där har du fel! Senil är ett äldre ord för dement i svenska språket!


  2. josefin skriver: 30 april, 2020

   Nej Maria, senil innebär “av hög àlder”. Demens vid hög àlder heter senil demens. Det finns demens sjukdomar som drabbar yngre o de har dà inte tillägget “senil” däri.

   senil (hög àlder) bildar motsatsen till juvenil (ung àlder)


 2. Inabeaglepack.dk skriver: 28 april, 2020

  Ordet “senil” er totalt misforstået her. Dronningen er jo af den gamle skole og kan lide at tingene er ordentlige og passer sammen – så det er hvad hun mener med det – direkte oversat.


 3. Leo skriver: 28 april, 2020

  Om dr Margrethe skriver ni, ”är inte rädd att visa sig svag”, det låter som om det vore en brist, något negativt att vara sårbar, iallafall att visa det!


 4. gunfalk skriver: 29 april, 2020

  Dr Margrethe är otroligt begåvad, kunnig och är dessutom ett språkgeni. Hon talar svenska helt utan brytning. Hon tar sig inte på för stort allvar och kan som i detta fall med “senil” gärna skämta om sig själv. Så kära danska folk: hetsa inte upp er. Er drottning är en stjärna bland kungligheter.


 5. Desirée skriver: 29 april, 2020

  “…en av världens mest beundrande regenter”. Finns inte så många!


 6. PernillaA skriver: 29 april, 2020

  jag instämmer med drottningen, det är trevligare med kostymer


 7. Daga skriver: 29 april, 2020

  En äldre mycket färgstark kvinna på många sätt och vis som inte ber om ursäkt att hon finns och syns. Margrethe! Helt oförstörd trots ett så onaturligt livsöde att ta över jobbet efter far och farfar.Visst har vi sett henne både svag och i tårar,senast på makens begravning där hon närgånget registrerades i psalmsång under mässan. Minns också den annars resliga personen hukande på slottsbalkongen efter faderns död där hon tog emot danska folkets välkomnade till drottningämbetet.Aldrig att hon beklagat sig,istället framhållit allt stöd och all hjälp hon fått sig tilldelat.En strong Lady med inteligens humor och distans.


 8. Grethe skriver: 29 april, 2020

  Å bruke utrykket gammel og senil betyr i Norge og Danmark kun at man er gammel. Her fleiper M om seg selv. Så ingen skandale, og ingen reagerer. Ta det som det var ment ingen grunn til å overreagerer. Er det noe dere lurer på om andres språk er det aldri feil å spørre, ordbøker og Google finnes jo 😉


 9. Birthe Vejrum skriver: 29 april, 2020

  Vi har i dagene omkring hendes 80 års dag set og ikke mindst hørt Dronningen, og kan med god samvittighed sige, at der er ingen grund til bekymring.


 10. Birthe Vejrum skriver: 29 april, 2020

  Vi har i dagene omkring hendes 80 års fødselsdag set og hørt så meget meget til Dronningen, at vi er helt rolige/cool på hendes vegne! 🙂


 11. Svea skriver: 13 maj, 2020

  Det är såvitt jag kan förstå Fredensborgs slott, inte Amalienborgs slott, som visas som bakgrund till en annan bild av drottningen (men där går det inte att göra någon kommentar).


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar