Margrethes ord som förbryllar: "Jag är senil"

Drottning Margrethe är känd för sina färgstarka uttalanden. Nu har hon slagit till igen.

Drottning Margrethe firade nyligen sin åttionde födelsedag. Hon är en av världens mest beundrande regenter och, med sina 48 år på tronen, en av de mest långlivade.

Men Margrethe är inte rädd för att visa sig svag – trots sin status. Hon har till exempel pratat väldigt öppet om sorgen efter prins Henrik, som gick bort för två år sedan.

– Det blev på ett annat vis när man plötsligt var ensam. Han hade ju varit sjuk de sista två åren. Vi hade inte varit tillsammans lika mycket som tidigare. Jag började vänja mig vid att göra saker ensam, har hon sagt i en intervju med Kvällsposten.

Drottning Margrethe: “Jag är senil”

Drottning Margrethe – vilken krutgumma!

Drottning Margrethe – vilken krutgumma!

Nu har Margrethe återigen visat upp sin medfödda självdistans. I en ny bok, “Med Dronningen i Det Kongelige Teater”, säger 80-åringen något smått häpnadsväckande om sig själv.

Temat för boken är teater och opera, två av Margrethes stora passioner i livet. Drottningen beskriver hur hennes smak har utvecklats genom åren när det gäller just scenkonst.

– Jag är så gammal och senil att jag tycker att det är skönt när det är kostymer på scener. Och speciellt i styckena där det är fullt med fantasi i språk och handling. Det kan man inte stå och framföra i jeans, eller hur? säger Margrethe i boken enligt BT.

“Det tycker jag inte att man ska”

Det visar sig att Margrethe också har starka åsikter om ett annat vanligt förekommande inslag i teatervärlden: den stående ovationen.

– Ja, jag tycker att det har gått inflation i det. Det är synd. Det ska vara så nu. Nu kan vi inte sitta längre, nu reser vi oss! Men att bara resa sig för att man ska klappa händerna, det tycker jag inte att man ska, säger drottningen.