Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Margrethes stora oro för Joachim på födelsedagen

16 apr, 2020, 20:00 
Drottning Margrethe fyller 80 – men vad händer med Joachim och Marie?
Drottning Margrethe av Danmark fyller år!Men tyvärr innebär inte födelsedagen att alla drottningens bekymmer försvunnit.
Annons
Hovreportrarnas Hemligheter: Detaljen avslöjar – så kluvet var kungahusetBrand logo
Hovreportrarnas Hemligheter: Detaljen avslöjar – så kluvet var kungahuset

Drottning Margrethe fyller 80 – och Danmark hurrar glatt för sin regent. Hon har suttit på tronen sedan 1972 och är, precis som vår kung Carl Gustaf, ett slags föräldragestalt för en hel nation.

För hennes 80-årsdag var det från början planerat ett tre dagar långt firande med kungliga gäster från utlandet. Men så kom coronaviruset och ställde allt på ända. Nu får födelsedagsfesten bli en betydligt mer avskalad historia.

Drottning Margrethe fyller 80 – känner ändå oro

Drottning Margrethe fyller 80 – men vad händer med Joachim och Marie?
Drottning Margrethe fyller 80 – men vad händer med Joachim och Marie?

Samtidigt har Margrethe mer att oroa sig för än en nedtonad födelsedag. Hon har alltid varit en väldigt engagerad mamma till sina två söner Frederik och Joachim, och i den sistnämndes fall omgärdas framtiden av frågetecken.

Innan coronaviruset slog till var prins Joachim, hustrun Marie och barnen Henrik och Athena omlokaliserade till Paris, där Joachim inlett studier på den ansedda militärskolan École Militaire.

Annons

Svensk Dam har tidigare pratat med Jacob Heinsel Jensen, reporter på danska Se og hör. Han berättade att Joachims framtid är ett stort diskussionsämne i vårt grannland.

Prins Joachim kan fråntas sitt apanage

– Han kan bara kräva full apanage om han kommer hem och tar plats i kungahuset utan att ha ett jobb i utlandet. Det är ju väldigt mycket pengar. Han är ju på samma lönenivå som en direktör. Och det är inte hållbart om han kommer hem för några få kungliga plikter, har danska kungaexperten Sören Jakobsen sagt till Se og hör.

Om Joachim ändå insisterar på apanage, kan drottningen behöva säga ifrån. Sören Jakobsen tror att Margrethe delar hans åsikt i frågan.

– Han får veta det från sin mor, har Sören sagt om Joachim.

Annons