Margrethes stora oro för Joachim på födelsedagen

Drottning Margrethe fyller 80 – men vad händer med Joachim och Marie?

Drottning Margrethe av Danmark fyller år!Men tyvärr innebär inte födelsedagen att alla drottningens bekymmer försvunnit.

Drottning Margrethe fyller 80 – och Danmark hurrar glatt för sin regent. Hon har suttit på tronen sedan 1972 och är, precis som vår kung Carl Gustaf, ett slags föräldragestalt för en hel nation.

För hennes 80-årsdag var det från början planerat ett tre dagar långt firande med kungliga gäster från utlandet. Men så kom coronaviruset och ställde allt på ända. Nu får födelsedagsfesten bli en betydligt mer avskalad historia.

Drottning Margrethe fyller 80 – känner ändå oro

Drottning Margrethe fyller 80 – men vad händer med Joachim och Marie?

Drottning Margrethe fyller 80 – men vad händer med Joachim och Marie?

Samtidigt har Margrethe mer att oroa sig för än en nedtonad födelsedag. Hon har alltid varit en väldigt engagerad mamma till sina två söner Frederik och Joachim, och i den sistnämndes fall omgärdas framtiden av frågetecken.

Innan coronaviruset slog till var prins Joachim, hustrun Marie och barnen Henrik och Athena omlokaliserade till Paris, där Joachim inlett studier på den ansedda militärskolan École Militaire.

Svensk Dam har tidigare pratat med Jacob Heinsel Jensen, reporter på danska Se og hör. Han berättade att Joachims framtid är ett stort diskussionsämne i vårt grannland.

– Jag tror att nåt stort kommer att hända när Joachim är klar med militärskolan. Vi vet inte om de kommer att flytta tillbaka till Danmark. Det kommer att bli tufft att flytta tillbaka. Många kungaexperter som jag pratat med beskriver att kungamakten i Danmark är centrerad kring prins Frederik och prinsessan Mary. De ser ingen framtid för Joachim och Marie där de får jobba så mycket som de vill. Men vi får svaret om fyra, fem månader, sa Jacob.

Prins Joachim kan fråntas sitt apanage

Som familjens överhuvud är Margrethe ytterst ansvarig för hur rollfördelningen ska se ut inom den danska monarkin. För henne väntar också ett ännu tuffare beslut: vad ska hända med pengarna? Bör Joachim fråntas sitt apanage om han flyttar till Paris på permanent basis?

– Han kan bara kräva full apanage om han kommer hem och tar plats i kungahuset utan att ha ett jobb i utlandet. Det är ju väldigt mycket pengar. Han är ju på samma lönenivå som en direktör. Och det är inte hållbart om han kommer hem för några få kungliga plikter, har danska kungaexperten Sören Jakobsen sagt till Se og hör.

Om Joachim ändå insisterar på apanage, kan drottningen behöva säga ifrån. Sören Jakobsen tror att Margrethe delar hans åsikt i frågan.

– Han får veta det från sin mor, har Sören sagt om Joachim.