Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Margrethes tårar – i TV: ”Det var chockartat och våldsamt”

10 sep, 2021, 18:00 
Drottning Margrethe

Drottning Margrethe har tårar i ögonen när hon öppnar upp om den privata tragedi som drabbade familjen : ”Det var chockartat och våldsamt”.

Annons
TV: Drottning Margrethe rörd till tårar – öppnar upp om svåra sorgenBrand logo
TV: Drottning Margrethe rörd till tårar – öppnar upp om svåra sorgen

För det mesta är Danmarks drottning lite som ett kungligt pansarskepp som kommer seglande: Stram, strong och majestätisk. Men i den här intervjun spricker rösten och hon släpper plötsligt fram känslorna.

Drottning Margrethe Sverige SVT
Så här personligt berörd har vi nog aldrig sett drottning Margrethe.

Det är SVT:s Ann-Marie Rauer och hennes Sverige! som har träffat 81-åriga Margrethe hemma på slottet Marselisborg utanför Aarhus, tre timmar från Köpenhamn.

Drottningen sitter i sin svenska Josef Frank-soffa – och det är när hon ska berätta om den tragedi som helt oväntat drabbade familjen som rösten börjar darra.

Det handlar om hennes svenska mormor kronprinsessan Margareta, som oväntat dog i blodförgiftning, bara 38 år gammal och höggravid med sitt sjätte barn. Efter sig lämnade hon fem barn mellan tre och fjorton år.

Kronprinsessan Margareta Gustaf VI Adolf barnen Prins Sigvard, prins Gustaf Adolf, prins Bertil prinsessan Ingrid.
Kronprinsessan Margareta (1882-1920) med sin man Gustaf VI Adolf och fyra av barnen: Prins Sigvard, prins Gustaf Adolf, prins Bertil och prinsessan Ingrid.

Margrethes mamma drottning Ingrid var ett av dem. Hon var tio år när det hände, och det är om hennes bottenlösa sorg som Margrethe berättar i programmet – på perfekt svenska:

Annons

– Mamma sa ”Jag har gråtit allt jag har att gråta”. Och då förstår man ju att det har varit något alldeles våldsamt, säger drottning Margrethe med tårar i ögonen.

Drottning Margrethe om sin svenska mormor Margaretha

Hon berättar också att hon i alla år har identifierat sig med sin mormor – vars namn hon också bär. Både i form av dopnamnet Margrethe och sitt smeknamn Daisy – just det som kronprinsessan Margareta också kallades i familjen.

Och om att hennes mormor och morfar (Gustaf VI Adolf) faktiskt blev blixtförälskade – något som var extremt ovanligt i den tidens kungliga kretsar – säger hon:

– Det var pang på bara! Det är mycket rörande.

Dronningen i sin Josef Frank-soffa, hemma i vardagsrummet på slottet Marselisborg.

De starka känslorna för kronprinsessan Margareta delar Margrethe för övrigt med sin svenska kusin prinsessan Christina, 78, som i fjol släppte sin bok Hon kallades Daisy – Att finna en farmor (Bonnier Fakta 2020).

Annons

– Det har varit ett pussel eftersom inga som kände henne finns kvar, så jag har letat ledtrådar och fått gå in i hennes värld. Och det har varit ett äventyr, sa prinsessan Christina då.

Och en av dem som hjälpte henne var – just det: Drottning Margrethe i Köpenhamn.

Utställningen Daisy Kronprinsessan Margareta visas just nu på Stockholms slott.

Prinsessan Christina Prinsessan Benedikte Drottning Margrethe
Prinsessan Christina på besök hos sina kusiner drottning Margrethe och prinsessan Benedikte 2019.

Sverige! sänds lördag 11 sept kl 19.00 på SVT1 och SVT Play.

Foto: SVT, Bernadottebibliotekets arkiv/Kungliga Hovstaterna.

Annons