Margrethes tuffa beslut – efter den stora oron

När en familjemedlem drabbas av sjukdom är det såklart en tuff tid för hela familjen, men när en kunglighet drabbas blir det en angelägenhet för hela folket.

När det blev känt att prins Joachim drabbats för en stroke kom det som en stor chock, den danska prinsen har alltid varit väldigt hälsosam och han är bara 51 år gammal.

Joachim och Marie bryter tystnaden efter stroken.

Joachim insjuknade den 24 juli, men är nu utskriven från sjukhuset och på bättringsvägen.

Joachim befann sig med familjen på danska sommarslottet Chateau de Cayx i Frankrike när han  plötsligt kände sig dålig och ramlade ihop. Prinsen kördes i ilfart till sjukhuset i den närliggande staden Cahors i Frankrike, men där gjordes bedömningen att läget var för allvarligt och han fördes istället vidare till universitetssjukhuset i Toulouse. En källa till danska Se och Hör meddelade några dagar senare att prinsen återhämtade sig väl och både kunde röra armar och ben samt tala.

Kort efter att prins Joachim insjuknat valde drottning Margrethe och det danska hovet den transparenta vägen när det kom till att kommunicera eventuella framsteg i förloppet. Vanligt är annars att de håller inne med informationen ett tag, men redan dagen efter meddelade de i ett pressmeddelande att Joachim fått en stroke, och har fortsatt uppdateringarna under tiden som gått sedan dess.

Margrethe har valt den transparenta vägen

Det är såklart en tuff tid för Margrethe, och det är starkt gjort att vilja vara så öppen med vad som händer! Ett helt folk har varit oroliga för Joachim och vad som skulle hända näst, och även om hon såklart är hans mor och kanske mest orolig av alla har hon delat med sig av förloppet i den svåra tiden.
Under tisdagen kom det lugnande beskedet att Joachim skrivits ut från sjukhuset och förväntas återhämta sig utan att lida några större fysiska med av blodproppen.

 

Detta har hänt:

24 juli: Prins Joachim insjuknar på Chateau de Cayx, det visar sig vara en stroke. Han tas till sjukhuset i Toulouse.25 juli: Danska Hovet går ut med händelsen via ett pressmeddelande. Han opererades samma dag.28 juli: Ett nytt pressmeddelande uppdaterar om sjukdomsläget.3 augusti: Joachim skrivs ut från sjukhuset och är tillbaka på chateau de Cayx.