Margrethes utbrott – därför skällde hon ut okänd man

drottning margrethe

Drottning Margrethe är älskad av det danska folket för sin vänliga och varma framtoning. Men vid en presskonferens tappade hon fattningen totalt - av ett enda ord.

I programmet Hovreportrarnas hemligheter får du en unik inblick i vad som händer bakom kulisserna när det gäller Europas kungligheter. Två av Sveriges bästa, mest initierade hovreportrar sitter framför kameran: Svensk Dams Ellen Myrgård Lindén och Margareta Gotthardsson.

LÄS MER: Prins Henriks hemlighet avslöjades efter hans död

I ett av avsnitten diskuteras vilka som är de trevligaste kungligheterna att stöta på ute på fältet, varav Ellen och Margareta nämner bland andra prins Daniel och prinsessan Sofia.

Snäste ifrån rejält mot reporter

En av de kungligheter som omnämns, men kanske inte i lika positiva ordalag, är den danska drottningen Margrethe. Margareta Gotthardsson minns ett tillfälle då drottningen överraskade alla genom att snäsa ifrån rejält mot en reporter vid ett intervjutillfälle.

– Det var ett rum fullt med journalister. Alla fick ställa två frågor. Mot mig var hon supertrevlig. Jag frågade på svenska, hon svarade på svenska, hon verkligen älskade att få prata svenska också, säger Margareta.

"Han blev verkligen utskälld"

Men sedan hände något. En av reportrarna på plats bröt mot den hovmässiga etiketten, vilket inte togs emot väl av Margrethe.

– Han blev verkligen utskälld. Han duade drottningen, vilket man förstår, han var superstressad och superpressad och försökte komma ihåg sina två frågor. Hon sa direkt: ”Vad är det du säger? Har du och jag gått samma klass? Annars förstår jag inte varför du duar mig”, säger Margareta.

Efter det var intervjun svår att rädda. Ett mörkt moln låg över hela sällskapet.

– Det blev så dålig stämning i rummet, berättar Margareta.

Foto: TT