Karin Månsdotter – sin tids prinsessan Sofia

Drottningarna i TV4 drar i gång i dag 15 oktober. Först ut är den skandalomsusade Karin Månsdotter – sin tids prinsessan Sofia.

Drottningarna är ett program i TV4 med ambitionen att bli ett svenskt The Crown: folkbildande underhållning med monarkin i fokus.

Totalt åtta svenska drottningar ska porträtteras i satsningen, som programleds av Sofia Helin, troligtvis mest känd som Saga Norén i Bron.

– Jag var väldigt nyfiken på de här drottningarna och kände en lust inför projektet. Jag har sedan tidigare ett stort historieintresse och har lärt mig massor under vårt arbete. Det ger nya perspektiv och det har varit väldigt roligt att spela in programmet, har Sofia sagt om programmet i ett pressmeddelande.

Drottningarna i TV4 med Sofia Helin

I kvällens avsnitt avhandlas Karin Månsdotter, den ofrälse som fick bli drottning.

Karin Månsdotter hade inte adlig börd utan kom från en arbetarfamilj. Hennes pappa Måns arbetade som fångvaktare, vilket inte var en speciellt uppburen tjänst.

Exakt hur kung Erik XIV upptäckte henne är inte känt, men ett envist rykte påstår att han en gång såg henne sälja frukt på ett torg. Andra källor hävdar att Erik fick syn på Karin när hon var på slottet tillsammans med musikern och värdshusägaren Gert Cantor.

Erik var då 31 år gammal. Att han saknade maka var en stor källa till frustration, både för honom och resten av hovet. Riket behövde en drottning.

Karin Månsdotter – så var hennes liv

Den ursprungliga planen var att hitta en nobelkvinna i utlandet åt kungen, men detta gick om intet gång på gång. Samtidigt kom Erik och Karin allt närmre varandra. Erik, som led av ett sviktande psyke, förlitade sig på sin älskarinna för uppbackning och goda råd.

Till slut beslutade han sig för att ta relationen ett steg längre. Erik och Karin vigde sig i hemlighet 1567 inför en liten krets. Men kungen var inte nöjd – han ville göra äktenskapet officiellt. Det skedde i december samma år och skapade stor skandal. Ingen kunde förstå att kungen, som ratat prinsessor och adelskvinnor, till slut fallit för en ofrälse. En vanlig kvinna, helt utan titlar.

Parallellen till reaktionerna som mötte prins Carl Philip när han presenterade Sofia Hellkvist för världen är uppenbar. Karin var sin tids Sofia. Ifrågasatt. Kritiserad. En udda fågel i sammanhanget.

Men till skillnad från fallet Sofia, så varade inte Karins lycka speciellt länge. Hon fick bara sitta på tronen i tre månader innan Erik störtades och ersattes av sin bror, kung Johan III. Att han gift sig med en arbetarkvinna lades fram som ett viktigt argument för att Erik gjort sig förtjänt av kuppen.

Stora sorgen med sonen

Erik flyttades runt på olika slott som fånge, och Karin och deras barn fick följa med.

Den forne kungen avled 1577. Historikerna har fortfarande inte kunnat enas kring huruvida han blev mördad eller ej.

Karin blev frigiven och hamnade på en gård i finska Tammerfors. Hon fick dock inte träffa sonen Gustav, på grund av kungen Johan III:s paranoia. Han var rädd att avkomman till den forne kungen skulle kunna bli föremål för en konspiration.

Det var såklart en stor sorg i Karins liv, men i övrigt får hon sägas ha blomstrat under den här perioden. Hon ledde arbetet på gården och visade sig vara ett synnerligen kompetent överhuvud för gården. Där avled hon 1612, efter ett mycket händelserikt liv, 61 år gammal.

Drottningarna sänds i TV4 klockan 21.00