Marie-Esmeralda är prinsessan som vill rädda vår planet!

Belgiskfödda prinsessan Marie-Esmeralda, 54, – framlidne kung Leopold III:s och Lilian Beals dotter – hoppas göra skillnad med sin nyutkomna miljöbok med den hoppfulla titeln Terre! Agissons pour la planète – il n’est pas trop tard. På svenska ungefär: Jorden! Än är inte för sent att göra något för vår planet.

Marie-Esmeralda presenterade sitt alster vid en uppsluppen och välbesökt presskonferens i Bryssel, och sa då bland annat:

– Jag har intervjuat och samtalat med människor som engagerar sig för jorden på olika sätt – miljökämpar, ekonomer, media-folk, författare, konstnärer av olika slag, vetenskapsmän, religiösa tänkare.

Sovjets expresident Michail Gorbatjov, världsberömde författaren Marie Vargas Llosa och sångaren Youssou N’ Dour är några av toppnamnen som tyckt och tänkt till om vår jord.

Marie-Esmeralda är som nyss nämnts dotter till kung Leopold III och brittiskan Lilian Baels – kvinnan som han äktade i all tysthet 1941 efter att hans första hustru, den i Belgien så avgudade svenska prinsessan Astrid, så tragiskt omkommit i en bilolycka vid schweiziska Küssnacht, 1935.

(Kung Albert II som nu styr Belgien och är gift med Paola är alltså Marie-Esmeraldas halvbror).

Väninna med Fergie

Marie-Esmeralda är född på Laekens slott där hon bodde tills hon var fyra år. Nu huserar hon i London med sin man, forskaren Salvador Moncada som är chef för ansedda Wolfson Institute for Biomedical Reseach vid University College i stan, och räknar Fergie, Sarah Ferguson, som en av sina käraste väninnor. Marie-Esmeralda och Salvador har två barn ihop, Alexandra och Leopoldo.

Denna bok är faktiskt Marie-Esmeraldas fjärde. Tidigare har hon skrivit om modeskaparen Christian Dior och om pappa Léopold III – och då i två varianter, dels som vanlig bok, dels som en foto-dito. Fler lär följa.

Av Marianne Rolfstadius

Foto: Stella Pictures