Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Marie Hellqvists stora uppoffring – för att hjälpa prinsessan Sofia

05 sep, 2020, 17:00 
Ellen Myrgård Lindén
marie hellqvist stora uppoffring för prinsessan sofia
Familjen Hellqvists tillvaro förändrades förstås när dottern Sofia blev medlem i den svenska kungafamiljen. Och mamma Marie har fått göra en stor uppoffring.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 36?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 36?

Prinsessan Sofia står otroligt nära sin mamma, Marie Hellqvist. Trots ett hektiskt schema ser Sofia till att åka hem till Ävdalen, och den solgula villan i Kåtilla, så fort hon får chansen. Och när det kommer upp oväntade kungliga uppdrag i kalendern håller de tät kontakt via telefon.

När Sofia träffade Carl Philip var mamma Marie en av de första som fick höra om romansen. Många föräldrar, som aldrig har varit i närheten av offentlighetens ljus, hade säkert blivit lite osäkra men Marie svarade istället:

– Ja, är det någon som ska träffa en prins så är det väl du!

Marie Hellqvist beslut – för Sofias skull

Paret Hellqvist tog sedan emot Carl Philip med öppna armar och de har även en nära relation till sina barnbarn, prins Alexander och prins Gabriel.

marie hellqvist prinsessan Sofia

Fem år har gått sedan Sofia gifte in sig i den svenska kungafamiljen och det är förstås inte bara hennes liv som har förändrats sedan dess. Även prinsessans föräldrar har blivit kända för allmänheten och då och då får vi se dem på kungliga evenemang i Stockholm. När prins Gabriel döptes hade de förstås en central roll och de var även gäster när kungen firade 70 år.

Annons

I vanliga fall lever Marie och Erik ett stillsamt liv i Älvdalen. Marie arbetar som marknads- och säljchef på det lokala Älvdalsföretaget Rullpack AB, som bland annat tillverkar fryspåsar. Och tidigare var hon faktiskt politiskt aktiv i Liberalerna (som då hette Folkpartiet). Hon har bland annat suttit i kommunfullmäktige i Älvdalen.

Men för några år sedan lämnade Marie politiken. Senaste gången vi såg henne i ett politiskt sammanhang var när hon kandiderade till valet för kommunalråd, hösten 2010.

Förmodligen är det här ett beslut som har att göra med Sofias kungliga ställning. Kungafamiljen får ju, som bekant, inte engagera sig politiskt och människor i deras närhet brukar (även dem) hålla sig neutrala.

En uppoffring, helt klart. Men vad gör man inte för sin älskade dotter.

Foto: TT

Annons