Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Marie på blixtbesök i Stockholm – träffar Victoria

26 apr, 2023, 10:10 
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Marie
Hovet bekräftar: Det är kungligt toppmöte i Stockholm i dag!
Annons
6 saker du inte visste om prinsessan Marie av DanmarkBrand logo
6 saker du inte visste om prinsessan Marie av Danmark

Vilket kungligt powerpar!

Den danska prinsessan är på blixtbesök i Sverige och siktades på Östermalm i Stockholm redan klockan 9.00 i förmiddags.

Prinsessan Marie på Nordic Food Waste Summit 2023 i Stockholm
Prinsessan Marie – mitt i morgonrusningen på Östermalm!

Då gjorde hon kunglig entré utanför Garnisonen på Karlavägen, klädd i kostym och med briljantbroschen glimmande på kavajslaget.

Annons

Utanför Karlahuset var det full uppställning: Marie togs både emot av Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren och av Jacob Jensen, som är Danmarks minister för livsmedel, lantbruk och fiske.

Prinsessan Marie med Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren och Jacob Jensen, som är Danmarks minister för livsmedel, lantbruk och fiske
Välkomstkommittén: Två. ministrar var på plats för att ta emot prinsessan.

Det är Nordic Food Waste Summit 2023 som äger rum i Kungliga huvudstaden – och Victoria joinar dem framåt eftermiddagen:

– Kronprinsessan ska vara med vid den avslutande sessionen samt vid closing remarks, säger Ulrika Näsholm vid hovets informationsavdelning till Svensk Dam.

Annons

Victoria och Marie på Nordic Food Waste Summit 2023

Detta med matsvinn är ju en fråga som djupt engagerar både Victoria och prinsessan Marie, och som de under dagen ska fördjupa sig i tillsammans med ett gäng experter, beslutsfattare och businessfolk.

Kocken Paul Svensson med kronprinsessan Victoria 2018
Så här såg det ut när kocken Paul Svensson bjöd Victoria på krogen 2018 för att sedan laga en trerätters av mat som annars skulle ha åkt rakt ner i soporna.

Det handlar om alltifrån hur man kan snabba på arbetet med att stoppa matsvinnet – och om hur ett ökat nordiskt samarbete kan hjälpa till.

För siffrorna är svindlande: Mer än en tredjedel av all mat som produceras i världen går förlorad eller slängs. Bara här i Norden kastar vi 3,6 miljoner ton mat varje år.

Annons
Prinsessan Marie i köket, lagar mat
När prinsessan lagar mat – ja, då tas allt till vara.

Kampen mot matsvinnet är sedan länge en av Victorias hjärtefrågor och och i dag gör prinsessan Marie alltså gemensam sak med sin man prins Joachims svenska syssling.

– Redan som barn fick jag lära mig hur viktigt det är att minska matsvinnet. Kasta mat var bara inte något som man gjorde, sa prinsessan Marie i kokboken Mad med respekt som kom ut häromåret.

– Så innan vi handlar tittar jag alltid först vad vi har i kylskåpet. Och jag kollar alltid så att vi inte köper för mycket. Det som blir över fryser jag ner.

Annons
Prinsessan Marie i Stockholm på Nordic Food Waste Summit 2023
Prinsessan Marie.
Annons

Foto: Christine Olsson/TT.

Annons