Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Maries tuffa tid – tvingades släppa allt för att vårda prins Joachim

Prinsessan Marie hade det tufft när hon fick vårda prins Joachim efter blodproppen

Prins Joachim drabbades av en stroke, mitt under sommarsemestern förra året. Och istället för att ha en läkare boende valde familjen att hustrun Marie skulle fungera som Joachims privata vårdare.

Grattis på födelsedagen, dronningen – här är ditt liv i bilder!
Slå på ljud

Snart har det gått ett år sedan prins Joachims mardrömssommar, då han drabbades av en stroke. Den 24 juli fördes prinsen akut till sjukhus, och senare fick han opereras på universitetssjukhuset i Toulouse, för en blodpropp i hjärnan. Blodproppen ska ha uppkommit till följd av en ”plötslig dissektion av en artär”, meddelade hovet senare.

LÄS MER: Äntligen får vi se prins Joachim efter stroken

Oroliga månaderna efter prins Joachims stroke

Händelsen påverkade förstås hela den danska kungafamiljen och oron i landet var enorm. Månaderna efter en stroke är alltid kämpiga och Joachim ägnade sig åt rehab-träning på familjens franska vinslott Château de Cayx. Men till skillnad mot en vanliga proceduren, då man ofta kallar in livmedikus för att bo nära den sjuka kungligheten, så valde den danska kungafamiljen prinsessan Marie som Joachims privata vårdare.

Marie hade just börjat anpassa sig till sin nya vardag i hemlandet Frankrike – men släppte allt för att finnas där för maken. Beslutet tog paret förstås i samråd med drottning Margrethe och även storebror Frederik kom för att hälsa på Joachim under den här perioden.

Första bilden på prins Joachim efter stroken. Här med kronprins Frederik

Första bilden på prins Joachim efter stroken. Här i sällskap av storebror Frederik.– Vi har påverkats allihop. Det var jag som drabbades, men de var ju på första parkett. Därför är familjen också en del av tillfrisknandet, sa Joachim när han kom tillbaka till sitt arbete på den danska ambassaden i Paris, några månader senare.

Och det skulle dröja fram till mitten av september till prinsen var tillbaka i tjänst igen.

– Formen är god. Men jag får väl erkänna att jag fortfarande jobbar med den, och så kommer det att vara länge till, sa Joachim då.

LÄS MER: Därför väljer Margrethe Marie framför Mary

Foto: TT