Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Märtha Louise av Norge – modig entreprenör eller flummig prinsessa? Därför valde hon att byta liv

Märtha Louise av Norge – modig entreprenör eller flummig prinsessa? Därför valde hon att byta liv

Lise Åserud

Det är ingen nyhet att norska prinsessan Märtha Louise alltid har gått sin egen väg. Men visste du exakt HUR unik hon är i den kungliga världen?

Märtha Louise och Schaman Durek – så träffades skandalomsusade paret
Slå på ljud

En frisk fläkt och en modig kvinna som följer sitt hjärta. Eller en flummig prinsessa med alldeles för mycket tid och alldeles för lite verklighetsförankring?

Prinsessan Märtha Louise är unik. Ingen annan kunglighet har någonsin varit i närheten av att hennes öppenhet, frispråkighet och annorlunda livsval. Faktum är att även om hon INTE vore kunglig, utan en helt ”vanlig” kvinna, skulle hennes livsval vara kontroversiella...

Märtha Louise har drivit änglaskola, hållit i kurser i andlig utveckling och anser sig vara synsk. Hon kommunicerar väldigt öppet och ofiltrerat med omvärlden, främst via sina två Instagramkonton. Det ena handlar om hennes prinsessroll och det andra handlar om henne som privatperson – eller kanske snarare influenser och entreprenör i andlighet. Hon tar även tydligt ställning i olika frågor som engagerar henne, till exempel rasism.

Stian Lysberg Solum

LÄS MER: Prinsessan Märtha Louises vilda festnatt – se bilderna!

Madeleine väljer en annan väg

Jämför med prinsessan Madeleine, som trots sin blygsamma närvaro i kungliga sammanhang håller hårt i sin prinsesstitel, och aldrig skulle komma på tanken att kommunicera direkt med omvärlden på sitt Instagramkonto!

Erlend Aas

Märtha Louises val av män har även det varit kontroversiellt. Hon har varit gift med en av Norges mest kända och omstridda konstnärer, Ari Behn, som tragiskt begick självmord för snart två år sedan. Det var inför parets bröllop som Märtha Louise 2001 valde bort apanage och titeln Hennes Kungliga Höghet – allt för att kunna bli en frilansande kunglighet och tjäna sina egna pengar.

När Märtha Louise medverkade i den norska podcasten Summa summarum berättade hon mer om detaljerna kring beslutet för 20 år sedan:

”Hur ska jag kunna leva på den lönen?”

– När jag blev äldre hade jag fortfarande 160 000 kronor per år utan att få arbeta och jag kunde inte förhandla om lönen. Jag tänkte: ”Hur ska jag överleva på den lönen?”. Jag växte upp för att vara en kvinna som gör mina egna val och alla i min generation tjänar sina egna pengar och utbildar sig själva.

Rune Stoltz Bertinussen

– Så då blev det: ”Vad gör jag nu?”. Efter mycket om och men blev det så att jag 2001 avsade mig ”Hennes kungliga höghet” och började tjäna mina egna pengar, säger Märtha Louise i podcasten.

Märtha Louise var därmed fri att leva sitt liv precis som hon ville. Och visst hände det att norrmännen höjde på ögonbrynen åt sin frifräsare till prinsessa, men mest av allt har de alltid älskat henne för hennes mod och rättframhet.

Det var inte förrän i maj 2019 som det norska folket satte kaffet i vrångstrupen på riktigt. Prinsessan Märtha Louise presenterade då sin nya kärlek; amerikanen Durek Verrett, schaman i sjätte generationen. Sedan dess har parets passionerade relation varit föremål för ett stort intresse från omvärlden, även om schamanen själv kanske har orsakat den största uppståndelsen.

Daryl Henderson

Berättar om sexlivet

Att öppet berätta om sitt sexliv kombinerat med diverse kontroversiella uttalanden; exempelvis att barn kan ge sig själva cancer och att andar kan ge människor sexuella sjukdomar, gick inte riktigt hem hos det norska folket.

Om man vill vara snäll kan man säga att schaman Durek är för stor för lilla Norge, och Märtha Louise planerar därför en flytt till Kalifornien för att förenas med sin stora kärlek. Om inte coronapandemin lamslagit världen hade flytten med all sannolikhet redan ägt rum, men just nu ligger planerna på is.

De tålmodiga norrmännen undrar nu hur det kommer att bli med prinsessan och hennes tre döttrar; Maud Angelica, 18, Leah Isadora, 16, och Emma Tallulah, 13, när flyttlasset väl går. Kommer de att lämna Norge för alltid? Kommer de att bli amerikaner? Vissa har också spekulerat i att barnen kommer att stanna kvar i Norge när Märtha Louise flyttar, men det tror inte Caroline Vagle, hovreporter på Se og Hør:

Fredrik Hagen

– Alla tre döttrarna har väldigt starka band till varandra och till sin mamma, och det har bara förstärkts efter Aris död. Äldsta dottern är ju myndig och bestämmer själv om hon vill flytta med, men oavsett vilken lösning det blir kommer de säkert att ses ofta.

LÄS MER: Märtha Louises och Dureks lyxliv – i villan värd 87 miljoner!

– Prinsessan kommer i vilket fall som helst att behålla villan i Norge och familjen kommer säkert att vara i Norge en hel del även om de flyttar. Både Märtha Louise och flickorna står väldigt nära kungaparet.

”Ser ljuset i slutet av tunneln”

Det är snart två år sedan exmaken Ari Behn tog sitt liv, på juldagen 2019. Sorgen har inte varit lätt att hantera, vare sig för Märtha Louise eller döttrarna. Prinsessan säger att hon varit i en mörk tunnel men att hon äntligen börjar se ljuset på andra sidan.

– Jag tror vi alla känner att nu kan vi hantera vad som helst för nu har det värsta redan skett. Jag känner i alla fall att jag blivit ännu tryggare i mig själv, för nu vet jag att jag kan tackla vad som helst som livet kastar i min väg, säger Märtha Louise.

Andreas Fadum

I ”Framgångspodden” som drivs av Alexander Pärleros berättar hon om den skam hon känt genom åren:

– Jag skäms för att jag kan se olika saker eller att jag är så annorlunda. Jag är inte den prinsessa alla ville ha. Det måste jag bearbeta med meditation. Jag använder allt som händer i mitt liv som en möjlighet att växa och utvecklas.

Men det är inte bara kärleken som drar ”over there”. Märtha Louise lockas även av friheten i ”möjligheternas land”, och av att få vara en alldeles vanlig människa – utan förväntningar på att hon ska bete sig kungligt. Kanske kan hon och Durek ta upp sin kritiserade kursverksamhet i andlig utveckling, ”Prinsessan och schamanen”, i USA.

– Märtha Louise driver ju mest sin egen verksamhet numera, men hon och Durek har säkert olika planer för sitt gemensamma liv. Och prinsessan är ju absolut inte rädd för att pröva på nya saker, så vi får se, säger Caroline Vagle.

– Hon har ju också sagt att hon känner sig tryggare utomlands.

”Jag passar inte i prinsesslådan”

Själv menar Märtha Louise att hon aldrig har trivts i den roll som blev hennes; prinsessa av Norge. ”Alla vill att jag ska vara i en bestämd roll, men jag passar inte in i prinsesslådan där de vill att jag ska vara.”

LÄS MER: Durek skäms över bilden – nu sprids den på nätet!

I boken Sensitiva barn, som är skriven av Märtha Louise och hennes mångåriga vän och samarbetspartner Elisabeth Nordeng, berättar prinsessan att hon ofta grät som barn. Hon var rädd för att inte duga och att inte leva upp till det folk förväntade sig av henne, och hon tyckte ibland att det var svårt att medverka på olika offentliga uppdrag.

Erik Thorberg

Trots att hon, med egna ord, var “prinsessa i världens bästa land”, mådde Märtha Louise inte bra.

– Jag hade allt. Jag hade ingen rätt att må dåligt, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

– Min verklighet var inte som mina vänners. Det var mycket mer press, mycket mer samvaro med vuxna, mycket mer medverka på olika saker.

”Jag trodde det var fel på mig”

Märtha Louise misstänkte ibland att det var något fel på henne eftersom hon ofta inte orkade med de sociala situationer som kom med hennes roll som kunglig, och hon tvivlade mycket på sig själv. Hon led också av det stora pressuppbådet och också under hela skolgången av att inte kunna smälta in som vanliga barn.

– Antingen var människor överdrivet positiva och artiga mot mig, eller så var de avståndstagande. Ingen var neutral.

Märtha Louise försökte hantera det genom att vara supersnäll och uppoffrande.

– Jag utplånade mig själv helt i tonåren, försökte bara vara alla andra till lags tills jag tappade bort mig själv.

Erik Thorberg

Hästarna blev räddningen

När Märtha Louise var 17 år mådde hon så dåligt att hon egentligen hade behövt gå till en psykolog, men vågade inte. Hon var helt enkelt rädd att terapeuten skulle föra vidare det hon sa.

”Jag visste aldrig säkert vem som högg mig i ryggen, vem som sålde information om mig till pressen och vem som stod i buskarna och fotograferade mig, mina vänner eller min pojkvän.”

”Samtidigt visste jag ju hur privilegierad jag var. Jag hade ingen rätt att vara ledsen. Jag har haft otroligt dåligt samvete för att jag känt mig nedstämd trots att jag är så privilegierad. Prinsessa i världens bästa land. Vad skulle andra människor säga om de visste att jag tyckte att jag hade det jobbigt?”, skriver hon i boken.

Bjrn Sigurdsn

Räddningen blev hästarna, som varken skvallrade eller dömde henne.

– I stallet slapp jag särbehandling. Hästen visste inte om jag var prinsessa eller inte.

”Blev en landskris”

I dokumentärserien ”Märtha” pratade prinsessan bland annat om beslutet att inte utse henne till kronprinsessa utan att lillebror Haakon i stället blev kronprins:

– Jag var ju ”fel” redan när jag föddes. Det blev kris i landet eftersom jag var flicka. Och jag tror att det har påverkat mig lite faktiskt. Alltså att jag alltid har varit fel.

Hammerstad, Svein

Men att hon inte utsågs till kronprinsessa är hon ändå ganska glad över:

– Rent personligen är jag glad för att det är min bror som tar över, men utifrån ett kvinnoperspektiv kan jag se att det är fel att könet spelar roll, så jag tycker det är bra att det ändras för kommande generationer.

Idag, när Märtha Louise nyligen har fyllt 50, blickar hon tillbaka på sitt liv med en stor portion lugn och mycket humor.

– Jag tycker det är härligt att bli 50. Min far säger att ålder bara är en siffra, och han har ju mer erfarenhet än jag – ”nu har du många goda år framför dig”. Så då tror jag på honom, säger prinsessan till NRK.

Mormor förändrade allt

Hon berättar också om ett samtal hon som barn hade med sin mormor, alltså drottning Sonjas mamma. Märtha Louise var runt tio år gammal och hon frågade sin mormor vad hon ångrade mest i livet. Svaret var: De saker hon inte hade gjort i livet.

– Det berörde mig djupt, och jag bestämde mig för att göra allt jag var rädd för!

Foto: TT