Märtha Louise kamp med Shaman Durek – inför alla

Märtha Louise och Shaman Durek.

Prinsessan och schamanen, det är powerparet alla pratar om. Vi träffade Märtha Louise när hon kom till Stockholm för att prata om sin nya bok.

I helgen såg vi henne dansa loss i London när hennes kärlek Schaman Durek Verrett fyllde 45 och firade på Mama Mia The Party. Men nu står hon bredvid mig här på übercoola Norrsken House i Stockholm. Klädd i läderbrallor och fuchsiarosa topp. Förläggaren flaggar för att det kommer att bli naket och sårbart.

Hennes och tidigare kollegan Elisabeth Nordengs bok Sensitiva barn har kommit ut på svenska, och den är skriven ur Märtha Louises egen erfarenhet av att växa upp som ett sådant barn. Och att sedan själv bli mamma till tre flickor med samma känslighet.

– Ja, det går i arv och mina barn är också högsensitiva. Med min bok vill jag visa hur man kan göra som föräldrar om man befinner sig i den situationen.

Prinsessan Märtha Louise döttrar från äktenskapet med Ari Behn. Från vänster Maud, 16, Leah, 14, och Emma, 11.

Döttrarna från äktenskapet med Ari Behn. Från vänster Maud, 16, Leah, 14, och Emma, 11.

Märtha Louise berättar att hon ska stanna två dygn i Stockholm, innan hon reser vidare. Med sig har hon sin assistent Carina, som är svenska. Själv pratar Märtha Louise vad som låter som en sorts svensk-norska: Fast mot detta protesterar hon glatt:

– Folk brukar alltid säga att ”Du pratar så lätt norska”. Men det här är ju svenska!

Prinsessan har varit mycket i fokus i media den senaste tiden. Hur hanterar man det som högkänslig?

– Har jag? kontrar Märtha Louise med glimten i ögat.

Men sedan kommer hon loss och berättar att hon efter en intensiv period hittar harmonin och lugnet i det fria, och med hästarna:

– För mig handlar det om lantlivet. Jag går i naturen mycket. Och så meckar jag i stallet.

Prinsessan Märtha Louise: ”Jag behöver ingen approval”

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är nog ganska envis. Och klar över vem jag är. Jag kan lyssna in vad som är rätt för mig. Och jag behöver ingen ingen approval för att göra det. Det tror jag är så viktigt för oss människor – att vi kan följa vår väg och vårt hjärta. Och att det är OK.

Hon nämner inte sin kärlek Shaman Durek vid namn, men deras uppmärksammade – för att inte säga stenhårt kritiserade – kärleksrelation känns ändå väldigt närvarande i allt hon säger.

martha-louise-shaman-durek-tt

Prinsessan Märtha Louise och Shaman Durek.

Det måste ha varit mycket press och stress den sista tiden?

– Ja, ni i pressen gör det inte lätt för mig… Men jag är bara mig själv och jag följer mitt hjärta. Sedan har andra placerat mig i en box som jag inte har varit i från början. Och sen börjar de säga ”du ska tillbaka dit”. Men jag har aldrig varit i den boxen! För jag är ju JAG.

– Jag känner ingen som är normal! Gör du?

Svensk Damtidnings Helena Wiklund med prinsessan Märtha Louise.

Svensk Dam träffar Märtha Louise.

– Och jag fattar inte varför alla så hemskt gärna vill vara i den där normalboxen? Varför vill vi inte bara vara oss själva och göra de val som är rätt för oss, så att vi kan bli lyckliga?

– Jag tror att vi måste vara lite mer generösa med varandra. Och vi måste få ha mer takhöjd så att vi kan vara de vi är. Jag kan vara glad i dig och respektera dig även om du har ett helt annat sätt att se på saker än jag.

Prinsessan Märtha Louises bok Högsensitiva barn kommer ut på svenska (Egia Förlag 2019).

Prinsessan Märtha Louises och Elisabeth Nordengs bok Högsensitiva barn finns nu på svenska (Egia Förlag 2019).

Foto: Egia Förlag, TT.